Στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία, µε ανοιχτό το µέτωπο της διαπραγµάτευσης, τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί, που ανήκουν στην κατηγορία των εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα, ανέλαβαν να κρατήσουν σε σταθερή τροχιά τη στρατηγική της κυβέρνησης σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Την ώρα που άλλα στελέχη της κυβέρνησης και µέλη της Κ.Ο. επεδείκνυαν αµφίσηµη στάση απέναντι στα γεγονότα, οι υπουργοί Επικρατείας ∆. Τζανακόπουλος και Αλ. Φλαµπουράρης, καθώς και οι συνάδελφοί τους Ν. Παππάς, από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, και Χρ. Σπίρτζης, από το Υποδοµών, µε σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβαν ο καθένας στον τοµέα ευθύνης του ή συµβάλλοντας αποφασιστικά στην προβολή της επιθετικής γραµµής του Μαξίµου, απέτρεψαν την περαιτέρω ανάπτυξη διαλυτικών φαινοµένων στην εικόνα της κυβέρνησης και την πρόκληση εσωτερικής αποσταθεροποίησης.

Για να µη φτάσει η χώρα να θυµίζει «ακυβέρνητο καράβι» λόγω των αλλεπάλληλων κρουσµάτων διαφοροποιήσεων από βουλευτές και κάποια κυβερνητικά στελέχη για την κυοφορούµενη συµφωνία και συνάµα για να εµπεδωθεί το κλίµα ασφάλειας και κανονικότητας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, οι συγκεκριµένοι υπουργοί διαδραµάτισαν καθοριστικό ρόλο, ενισχύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο και την πρωθυπουργική εικόνα του Αλ. Τσίπρα. Οι εκτελούντες χρέη «πρωθυπουργικού σωµατοφύλακα» βοήθησαν µε τις παρεµβάσεις τους τον Αλ. Τσίπρα, αφενός µεν, στην ενδυνάµωση της εσωκοµµατικής συνοχής και συσπείρωσης, προβάλλοντας µε επιθετικό τρόπο τα σχέδια «παλινόρθωσης» του παλαιού πολιτικού συστήµατος, αφετέρου δε, στην «ακύρωση» της στρατηγικής της Ν.∆. περί «αποµόνωσης» της κυβέρνησης όπως αυτή επιχειρήθηκε να εκδηλωθεί από τον Κ. Μητσοτάκη µε συναντήσεις του µε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, ∆. Τζανακόπουλος, µε τις ηχηρές του παρεµβάσεις στα ΜΜΕ ανέδειξε στον µέγιστο βαθµό τα σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από τις δυνάµεις της παλαιάς πολιτικής τάξης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρης ενδυνάµωσε το «επενδυτικό προφίλ» της κυβέρνησης έναντι των ξένων, ανακοινώνοντας την άµεση ολοκλήρωση του διαγωνισµού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια πριν από το Πάσχα. Οσο για τον υπουργό Υποδοµών, Χρ. Σπίρτζη, οργανώνοντας εντός της εβδοµάδος τα εγκαίνια της σήραγγας των Τεµπών, παρουσία της Ευρωπαίου επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, έδωσε την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να παρουσιάσει µια ευπρόσωπη εικόνα για την Ελλάδα, που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία µε την Ε.Ε για την ολοκλήρωση έργων πνοής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, πραγµατοποίησε σειρά συναντήσεων µε θεσµικούς φορείς, όπως τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας το µέτωπο της «εγχώριας» συνεννόησης για την επίλυση καίριων ζητηµάτων. Την ίδια στιγµή, ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος εντάσσεται στην κατηγορία των µελών του κυβερνητικού σχήµατος που «οµφαλοσκοπούν» για να «κερδοσκοπήσουν» εσωκοµµατικά, είχε έρθει σε απόλυτη ρήξη µαζί τους, αποχωρώντας από το προγραµµατισµένο ραντεβού τους στις αρχές της εβδοµάδας.

ΜΕΤΡΑ ΦΙΛΟΥΣ. Ο Π. Σκουρλέτης κατήγγειλε στις αρχές της εβδοµάδας την ΚΕ∆Ε και τον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη, ότι «παίζει θέατρο», αναφέροντας µεταξύ άλλων: «Αν θέλει να συµµετάσχει σε reality, υπάρχει το “Survivor” του τηλεοπτικού σταθµού ΣΚΑΪ, µε την πολύ υψηλή τηλεθέαση, ή το “X-Factor”. Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν µπορεί να συγχέεται µε τον θεσµικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους “µονολόγους” και τον φθηνό εντυπωσιασµό. Κι όλα αυτά, για να γίνει το χατίρι της Νέας ∆ηµοκρατίας, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Κρίµα!». Και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών µε την ανακοίνωσή του αυτή έστελνε στο… πυρ το εξώτερον τον πρόεδρο της ΚΕ∆Ε, µία ηµέρα µετά ο Ν. Παππάς πραγµατοποιούσε µαζί του συνάντηση σε εγκάρδιο κλίµα, προκειµένου να συζητήσουν για το θέµα της διαφηµιστικής «πίτας» στα περιφερειακά µέσα µαζικής ενηµέρωσης

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο Αλ. Τσίπρας αυτή την περίοδο µετρά «φίλους και εχθρούς» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόµµατος, καθώς αντιλαµβάνεται πως όσο δυσκολεύουν τα πράγµατα όλο και λιγότεροι θα είναι οι «µαχητές» δίπλα του για να υπερασπιστούν και να φέρουν εις πέρας τον κεντρικό του σχεδιασµό σε όλα τα επίπεδα της αντιπαράθεσης µε τις εγχώριες δυνάµεις και τους δανειστές.