Η τελική μάχη Μακρόν Λεπέν για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας
Τα who is who των δύο μονομάχων του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών
Στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, οι δηµοσκόποι πήραν τη ρεβάνς τους, µετά το διπλό «φιάσκο» των προβλέψεων για το Brexit και τις αµερικανικές εκλογές. Ο Εµ. Μακρόν και η Μ. Λεπέν, φαβορί εδώ και µήνες για το Μέγαρο των Ηλυσίων, έβγαλαν εκτός µάχης τους υπόλοιπους εννέα υποψηφίους, συντρίβοντας τα δύο παραδοσιακά κόµµατα που εναλλάσσονται εδώ και δεκαετίες στο τιµόνι της δεύτερης µεγαλύτερης οικονοµίας της ευρωζώνης.
Οι πρώτες δηµοσκοπήσεις για τον β’ γύρο της 7ης Μαΐου προβλέπουν άνετη νίκη του Εµ. Μακρόν µε 62%64%, έναντι 36%38% της Λεπέν. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ. Στο πλευ ρό του τάχθηκαν από την πρώ τη στιγµή ο απερχόµενος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι δεξιοί πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και ΖανΠιερ Ραφαρέν, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο προκάτοχός του, Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών, ΖανΜαρκ Ερό, πλήθος σοσιαλιστών και κεντροδεξιών, το Κ.Κ. Γαλλίας, αλλά και το µεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, CFDT. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, από την πλευρά της, µόλις δύο 24ωρα µετά τις κάλπες, αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόµµατός της.
«Πάντα θεωρούσα ότι ο Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος όλων των Γάλλων και ότι πρέπει να συνενώνει όλους τους Γάλλους», είπε. Με 7,6 εκατ. ψήφους (δηλαδή 1 εκατοµµύριο λιγότερες από τον Μακρόν) ξεπέρασε κάθε προηγούµενο εκλογικό ρεκόρ του ακροδεξιού κόµµατος και επανέλαβε ότι οι εκλογές συνιστούν «µια µορφή δηµοψηφίσµατος», στο οποίο οι Γάλλοι θα επιλέξουν µεταξύ της «Γαλλίας και… της εξαφάνισης και της διάλυσης της Γαλλίας». Οι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσµους. Η ψήφος για τον Εµ. Μακρόν και τη Μ. Λεπέν, αντίστοιχα, µεταφράζεται σε µια ξεκάθαρη επιλογή ανάµεσα σε µια επιχειρηµατική κουλτούρα χωρίς σύνορα και µια χώρα «πατριωτών», που προστατεύει τον τρόπο ζωής και τα δικαιώµατα των εργαζοµένων της, ανάµεσα στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και την ενίσχυση της γαλλικής ταυτότητας και των θέσεων εργασίας, ανάµεσα στην παγκοσµιοποίηση και τη Γαλλία.
Και, τέλος, ανάµεσα σε µια ισχυρή Ε.Ε., που θα ενδυναµώσει τον γαλλογερµανικό άξονα και θα δώσει έµφαση στο ελεύθερο εµπόριο, τα ανοικτά σύνορα και την πολυπολιτισµικότητα, όπως επισηµαίνει ο κεντρώος υποψή φιος του κινήµατος «Εµπρός», και σε µια «Ευρώπη των λαών», που θα αντικαταστήσει µια Ε.Ε. καταδικασµένη να πεθάνει «επειδή οι πολίτες της δεν τη θέλουν πλέον», όπως λέει η υποψήφια της Ακροδεξιάς, που επιµένει στο σενάριο ενός πιθανού Frexit και προκαλεί «πονοκέφαλο» στις Bρυξέλλες. Μεγάλη σηµασία θα έχει και η σύνθεση της νέας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που θα προ κύψει µετά τις εκλογές του Ιουνίου. Και αυτό γιατί ούτε ο Εµ. Μακρόν ούτε η Μ. Λεπέν προέρχονται από τα δύο µεγάλα κόµµατα (τους Σοσιαλιστές και τους κεντροδεξιούς Ρεπουµπλικάνους), εποµένως θα υπάρξει «συγκατοίκηση».
Εμανουέλ Μακρόν: Ένας φιλόσοδος που έγινε τραπεζίτης και πολιτικός
Πολιτικός µετεωρίτης, αντισυστηµικός, άνθρωπος των τρα πεζών, δηµιούργηµα συγκυριών που τον εκτόξευσαν στην κορυφή, ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, αιώνια ερωτευµένος µε τη σύζυγό του, Μπριζίτ, µια γυναίκα 25 χρόνια µεγαλύτερή του, χωρίς την οποία, όπως επαναλαµβάνει, «δεν θα ήταν ο ίδιος»… Ποιος είναι τελικά ο Εµανουέλ Μακρόν, ο άνθρωπος που µέσα σε έναν χρόνο οργάνωσε την πλατφόρµα «Εµπρός», ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό κίνηµα, και έκοψε το νήµα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, γκρεµίζοντας τον δικοµµατισµό; Ο επόµενος Πρόεδρος της Πέµπτης Γαλλικής ∆ηµοκρατίας και ο πιο νέος στην Ιστορία της, όπως όλα δείχνουν, γεννήθηκε στις 21 ∆ε κεµβρίου του 1977 στην πρωτεύουσα της Πικαρδίας, Αµιέν, από έναν καθηγητή Νευρολογίας και µια παιδίατρο, σύµβουλο στην τοπική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η γυναίκα που τον στιγµάτισε, όµως, ήταν η γιαγιά του, διευθύντρια σε ένα σχολείο της περιοχής, ταπει νής καταγωγής, στην οποία, όπως εξοµολογείται στο βιβλίο του, «Επα νάσταση», οφείλει όχι µόνο τις αριστερές καταβολές του, αλλά και την εργασιοµανία του. Κοντά της έτρεχε κάθε απόγευµα µετά το σχολείο για να περάσουν ατελείωτες ώρες µαζί, µελετώντας Γραµµατική, Ιστο ρία και Γεωγραφία, ενώ αργότερα τον έµαθε να «ξεκοκκαλίζει» όλα τα έργα των κλασικών. Το 1995 συνάντησε τη δεύτερη γυναίκα σταθµό στη ζωή του, την Μπριζίτ Τρονιέ, που δίδασκε Γαλ λικά και Θέατρο στο σχολείο του. Γόνος οικογένειας εύπορων σοκολατοποιών της περιοχής, ήταν παντρεµένη µε τον τραπεζίτη Αντρέ Λουί Οζιέρ και είναι µητέρα τριών παιδιών.
Εκείνος ήταν ένας ώρι µος και έξυπνος µαθητής, ένα παιδί θαύµα, που «ήξερε τα πάντα για τα πάντα»… Συναντήθηκαν για πρώ τη φορά στις πρόβες για το θεατρικό «Ο Ιάκωβος και ο Αφέντης του», του Μίλαν Κούντερα, και µαγνητίστηκαν.
«Είχε µια τροµερή επιρροή πάνω µου», εξοµολογήθηκε η ίδια αργότερα στο «Paris Match» και ένα µίνι σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία, που τον ανάγκασε να φύγει για να τελειώσει το σχολείο στο Παρίσι. Προηγουµένως είχε φροντίσει να της υποσχεθεί πως «ό,τι και αν κάνει, θα επι στρέψει για να την παντρευτεί»... Το 2007, δύο περίπου χρόνια µετά το διαζύγιό της, η 54χρονη Μπριζίτ και ο 29χρονος Εµανουέλ παντρεύ τηκαν στην πόλη Τουκέ και έκαναν τον κόσµο να σωπάσει, όπως είχε πει εκείνος.
Σήµερα η Μπριζίτ εξακολουθεί να τον θαυµάζει απεριόριστα. Είναι βγαλµένος από άλλο πλανήτη, λέει, «ένας φιλόσοφος που έγινε τραπεζίτης και πολιτικός». Και εκείνος δεν κάνει βήµα χωρίς να τη συµβουλευθεί, υποσχόµενος ότι, όταν µετακοµίσουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα θεσµοθετήσει ρόλο της «πρώτης κυρίας». Παιδιά δεν απέκτησαν µαζί, µεγάλωσαν όµως τρία παιδιά και επτά εγγόνια (!).
Ο Εµανουέλ Μακρόν σπούδασε Γλωσσολογία, Κοινωνικές Επιστήµες και Φιλοσοφία και είναι από φοιτος της περίφηµης Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), ενώ εργάστηκε ως επενδυτικός σύµβουλος στον ιστορικό τραπεζικό όµιλο Rothschild, κλείνοντας σηµαντικές συµφωνίες. Tα τέσσερα χρόνια που πέρα σε στον κλάδο των χρηµατοπιστωτικών τού απέφεραν 3 εκατοµµύρια ευρώ και πολύτιµη εµπειρία για την πολιτική, όπως ο ίδιος επαναλαµβάνει. Το 2012 έγινε σύµβουλος του Φρ. Ολάντ και δύο χρόνια αρ γότερα υπουργός Οικονοµίας.
Μαρίν Λεπέν: Η απόπειρα δολοφονίας και οι ενδοοικογενειακές έριδες
Η Μάριον Αν Περίν Λεπέν, η µικρότερη από τις τρεις κόρες του «πατριάρχη» της γαλλικής Ακροδεξιάς και της πρώτης συζύγου του, Πιερέτ Λαλάν, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1968 στο εύπορο προάστιο ΝεϊγίσιρΣεν. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στιγµατίστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν το 1976, όταν µια βόµβα εξερράγη έξω από το σπίτι τους, προκαλώντας µόνο υλικές ζηµιές, αλλά και από το πολύκροτο διαζύγιο των γονιών της. Το 1987, τρία χρόνια µετά το διαζύγιο που άργησε βασανιστικά να εκδοθεί, η Πιερέτ πόζαρε στο εξώφυλλο του «Playboy» ως… καυτή νοικοκυρά. Φορούσε µόνο µια ποδιά και κρατούσε µια σκούπα, για να εκδικηθεί τον «άπιστο» και βίαιο σύζυγό της.
Παράλληλα, αποκάλυπτε τους κρυφούς τραπεζικούς λογαριασµούς που διατηρούσε στην Ελβετία. Τα χρόνια πέρασαν και οι οικογενειακές έριδες δεν εγκατέλειψαν ποτέ τους Λεπέν. Και πήραν πολλές µορφές. Ανάµεσα στη Μαρίν Λεπέν και τον πατέρα της: για την κληρονοµιά και την κατεύθυνση του Εθνικού Μετώπου, του ξενοφοβικού κόµµατος που ίδρυσε εκείνος το 1972 και εκείνη κληρονόµησε το 2011.
Αλλά και ανάµεσα στην ίδια και τη δηµοφιλή ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία κερδίζει διαρκώς πόντους στους κόλπους του κόµµατος ως η γνήσια απόγονος του παππού της. Η Μαρίν Λεπέν σπούδασε Νοµική και το 1992 απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος, η µεγάλη της όµως αγάπη ήταν πάντοτε η πολιτική, που την οδήγησε να ενταχθεί στο κόµµα από τα 18 της κιόλας χρόνια. Εκανε το ντεµπούτο της πριν από µία 20ετία ως δηµοτική σύµβουλος στο Νορπαντε Καλέ και από τότε αργά και σταθερά άρχισε µια εκστρατεία «αποδαιµο νοποίησης» του αντισηµιτικού, ρατσιστικού, ξενοφοβικού κόµµατος.
Από το 2011, όταν ανέλαβε και επίσηµα τα ηνία του FN, λείανε τις γωνίες του και επιχείρησε να γίνει η φωνή των «αγανακτισµένων» της παγκοσµιοποίησης και της αποβιοµηχάνισης, συνενώνοντας τους πρώην εργάτες της χαλυβουργίας στην Αλσατία Λωραίνη και τους µεταλλωρύχους στο Παντε Καλέ, µε τους «πατριώτες» που αισθάνο νται ότι απειλείται η γαλλική κουλτούρα από τους ξένους και την παντοδυναµία των Βρυξελλών. Η εκστρατεία της, σε συνδυασµό µε την αγανάκτηση των Γάλλων από τα παραδοσιακά κόµµατα και τον φόβο τους για την επέλα ση της τζιχάντ, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2012 το Εθνικό Κόµµα ήρθε τρίτο, αποσπώντας το 18% περίπου των ψήφων.
Λίγο αργότερα, κα τάφερε για πρώτη φορά από το 1986 να εκλέξει τρεις βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η πρωτιά στις ευρωεκλογές του 2014, µε το ιστορικό ποσοστό του 25%, επισφράγισε την ανοδική πορεία της. Η Μαρίν Λεπέν έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει δύο φορές µε στελέχη του κόµµατος, έχει τρία παι διά, την πρωτότοκη Ζαν (από τη Ζαν ντ’ Αρκ) και τα δίδυµα Λουί και Ματίλντ, και σήµερα συζεί µε το νούµερο 2 του Εθνικού Μετώπου, Λουί Αλιό. Οταν ο σκανδαλοθηρικός Τύπος έγραψε ότι χώρισαν, φρόντισε να το διαψεύσει ανεβάζοντας selfie µε ένα καυτό φιλί τους στο Twitter. Το περιοδικό «Time» την έχει συµπεριλάβει δύο φορές, το 2011 και το 2015, στη λίστα των 100 προσωπικοτήτων µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο.