Γιάννης Πλακιωτάκης: «Στήνεται ένα νέο σκηνικό διαπλοκής»
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Χριστίνα Κοραή
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆., βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, στη συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τονίζει ότι στήνεται «νέο σκηνικό διαπλοκής στη χώρα».
Η πορεία της Ν.∆. διαµηνύει, πάντως, ότι «δεν µπορεί να ανακοπεί από τα διαπλεκόµενα απολιθώµατα του παρελθόντος».
Ο τοµεάρχης Ναυτιλίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησής του ότι «βιώνουν µια εικονική πραγµατικότητα». Ακόµα, αφήνει αιχµές ότι «µπροστά στην ικανοποίηση της βουλιµίας τους για παραµονή στην εξουσία, υπογράφουν ό,τι τους δίνουν».
Για το χρέος, ο κ. Πλακιωτάκης λέει ότι «οι δανειστές δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσµεύσεις τους». Οσον αφορά, όµως, τον Αλέξη Τσίπρα επισηµαίνει ότι, αν πραγµατικά ήθελε ενιαία και αρραγή εθνική στάση για το χρέος, «θα έπρεπε ήδη να είχε συγκαλέσει Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να είχε επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση».
Για τη Ν.∆. ο πρώην πρόεδρός της λέει ότι σέβεται τις δεσµεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά, όπως έχει τονίσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα επιδιώξουµε µια συνολική επαναδιαπραγµάτευση, µε στόχο τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων και τη στόχευση σε αναπτυξιακές πολιτικές». Επίσης, χαρακτηρίζει την αυτοδυναµία ως το «µέσον για τη σωτηρία της χώρας». «Οποτε και αν γίνουν οι εκλογές, το τίµηµα για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τους κ.κ. Τσίπρα και Καµµένο θα είναι βαρύ», τονίζει.
Για τη Ν.∆. επισηµαίνει ότι «διατηρεί ανοιχτές θύρες προς όλους, αρκεί να ασπαστούν το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της παράταξης».
Χωρίς λύση για το χρέος έληξε και το Eurogroup της ∆ευτέρας. Ποιος φταίει;
Το ερώτηµά σας φέρνει στη µνήµη µου τους στίχους από τους «Μοιραίους» του Βάρναλη. Από την ατυχή έκβαση του Eurogroup της ∆ευτέρας συµπεραίνω ότι δεν φταίει το ζαβό το ριζικό µας, ούτε ο Θεός που µας µισεί, αλλά µάλλον το κεφάλι το κακό µας.
Οι δανειστές δεν το οφείλουν στη χώρα µας;
Οι δανειστές δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσµεύσεις τους. Το θέµα, όµως, είναι να δούµε τι κάνουµε εµείς και ο κατάκοπος από τη σκληρή διαπραγµάτευση πρωθυπουργός µας. Αναρωτιέµαι τι συµφώνησε ο κ. Τσίπρας µε τους τροϊκανούς και τι µέτρα ψήφισε στην τελευταία Ολοµέλεια της Βουλής. Τελικά, επιβεβαιώνοµαι σε αυτό που είχα τονίσει παλαιότερα στη Βουλή, ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του βιώνουν µια εικονική πραγµατικότητα.
Η Ν.∆. στηρίζει την κυβέρνηση στο θέµα του χρέους ή όχι;
Η Ν.∆. και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν οι πρώτοι που µίλησαν για την αναγκαιότητα της ρύθµισης του χρέους, αλλά και της µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων. Στον αντίποδα, όµως, κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας. Θεωρώ ότι ούτε και ο ίδιος γνωρίζει. Αν πραγµατικά ήθελε ενιαία και αρραγή εθνική στάση από όλο το πολιτικό σύστηµα στο θέµα αυτό, θα έπρεπε ήδη να είχε συγκαλέσει Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να είχε επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Κατά την τελευταία εµφάνισή του στη Βουλή, όµως, ο κ. Τσίπρας φάνηκε σίγουρος για τη ρύθµιση του χρέους και ανέλαβε χρέη επικοινωνιολόγου, που πρωταρχικό µέληµά του ήταν να δασκαλέψει τον κ. Μητσοτάκη, για να διορθώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του…
Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι όσοι ήθελαν την εκτροπή να κοιμηθούν από το άλλο πλευρό, γιατί και η συμφωνία έκλεισε. Ποια είναι η απάντησή σας;
Ο κ. Παππάς καλό θα ήταν να περιοριστεί στα της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, όπου θριάμβευσε, και να μη μιλά πολύ για τη διαπραγμάτευση, γιατί κάνει κακό στη χώρα. Δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή.
Υποστηρίζετε ότι το πρόγραμμα δεν θα βγει. Οι δανειστές έχουν ευθύνες που συνομολόγησαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στον πρωθυπουργό και τα στελέχη του, που συνήψαν «ιερή συμμαχία» με τους δανειστές, διότι, μπροστά στην ικανοποίηση της βουλιμίας τους για παραμονή στην εξουσία, υπογράφουν ό,τι τους δίνουν. Το ίδιο έπραξαν το 2015, το ίδιο πράττουν και τώρα. Τον λογαριασμό, όμως, τον πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Η Ν.Δ. δεσμεύεται από τη συμφωνία ή θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση;
Η Ν.Δ. σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξουμε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη στόχευση σε αναπτυξιακές πολιτικές.
Βλέπετε εναγκαλισμό «της παλιάς και της νέας διαπλοκής» πίσω από την εξαγορά του ποσοστού του Φώτη Μπόμπολα στο Mega από τον Ιβάν Σαββίδη;
Βεβαίως και στήνεται ένα νέο σκηνικό διαπλοκής στη χώρα. Το θέμα, όμως, δεν είναι τι βλέπουμε εγώ και η Ν.Δ., αλλά τι πράττουν και τι λένε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για τα φαινόμενα αυτά. Ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που θεσμοθετεί ρυθμίσεις για χάρισμα χρεών σε επιχειρηματίες και δίνει τα ρέστα του για να στήσει ένα νέο σύστημα διαπλοκής (που θα έχει σημείο αναφοράς αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ), εμφανίζεται ως λευκή περιστερά, που δεν γνωρίζει τίποτε για το έγκλημα.
Πώς μπορεί να βλάψει τη Ν.Δ. η διαπλοκή;
Η πορεία της Ν.Δ. είναι αταλάντευτη και δεν μπορεί να ανακοπεί από τα διαπλεκόμενα απολιθώματα του παρελθόντος.
Είναι διαπλεκόμενος ο κάθε επιχειρηματίας που επιχειρεί να διεισδύσει στα ΜΜΕ;
Αναμφίβολα όχι. Αν, όμως, η διαδικασία και το πλαίσιο διείσδυσης είναι σαθρά, σίγουρα εγείρονται ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.
Οι εκλογές πηγαίνουν πλέον πίσω.Η Ν.Δ. θα πρέπει να επιδείξει μια μορφή συναίνεσης ή να συνεχίσει να λέει «όχι σε όλα»;
Η Ν.Δ. δεν συνηθίζει να λέει «όχι σε όλα». Με τις πράξεις της διαχρονικά έχει αποδείξει ότι πάνω και πέρα από το κομματικό της συμφέρον βάζει το εθνικό καλό και το συμφέρον της πατρίδας. Το καλοκαίρι του 2015, άλλωστε, όταν χρειάστηκε να βάλει πλάτη για να μην εξέλθει η χώρα από την Ευρώπη, το έπραξε και με το παραπάνω, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά εθνική και πατριωτική στάση.
Η κυβέρνηση, τώρα που κέρδισε χρόνο, μπορεί να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις;
Ο,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, τη βούληση του ελληνικού λαού, που νιώθει εξαπατημένος και προδομένος, δεν θα την ανατρέψει ποτέ. Οποτε και αν γίνουν οι εκλογές, το τίμημα για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο θα είναι βαρύ.
Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ζητάει εκλογές ή θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους;
Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ζητά εκλογές, γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά παράλληλα θα παρουσιάσει και την εναλλακτική κυβερνητική πρότασή της για να εξέλθει η χώρα από τα Μνημόνια και την επιτήρηση.
Τι πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική της Ν.Δ.;
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να εξειδικεύσει την πρότασή της και να αρχίσει να παρουσιάζει θεματικά τις θέσεις της. Παράλληλα, θα πρέπει να πυκνώσει τις περιοδείες της σε όλη την Ελλάδα, για να έρθει πιο κοντά στον ελληνικό λαό, που χειμάζεται.
Η αυτοδυναμία είναι αυτοσκοπός;
Δεν θα το έθετα έτσι. Η αυτοδυναμία είναι το μέσον για τη σωτηρία της χώρας. Η χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται, χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ν.Δ. είναι πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Ν.Δ. έχει ανάγκη διεύρυνσης προς τα δεξιά της;
Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα, που καλύπτει ιδεολογικοπολιτικά το φάσμα από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι και τη λαϊκή Δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτονται όλοι οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στα δεξιά της παράταξης.
Η Ν.Δ. πρέπει να έχει ανοιχτές γέφυρες επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων και την κίνηση στην οποία συμμετέχει η κ. Διαμαντοπούλου;
Η Ν.Δ. έχει ανοιχτές γέφυρες επικοινωνίας με όλα τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που θα δεχτούν να στρατευτούν μαζί της την επομένη των εκλογών για την ανασύνταξη της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρεί ανοιχτές θύρες προς όλους, αρκεί να ασπαστούν το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της παράταξης και να θελήσουν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Ενός προγράμματος που θέτει ως πρώτη του προτεραιότητα την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και του κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό.