Η «επιστροφή» του Χορστ Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα
Στο γραφείο του Πιερ Μοσκοβισί ο πρώην επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα
Στον δρόμο της Ελλάδας βρίσκεται για ακόμα μία φορά ο γνωστός Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, άλλοτε επικεφαλής της ειδικής «ομάδας δράσης» που είχε συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιτηρεί την τήρηση των συμφωνημένων αλλαγών στο ελληνικό κράτος. Η «ομάδα δράσης» που διηύθυνε μέχρι το 2015 είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο εντός και εκτός Βουλής, αλλά τελικά η μοίρα του Γερμανού αξιωματούχου δείχνει να είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα, αφού το… διάλειμμά του από τα ελληνικά τεκταινόμενα κράτησε μόλις δύο χρόνια.
Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Χορστ Ράιχενμπαχ τοποθετήθηκε από τον Απρίλιο ειδικός σύμβουλος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αρμοδιότητα τις σχέσεις της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τη θητεία του να εκτείνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019, ως μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ. Ο Γερμανός αξιωματούχος ενόσω ήταν επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα ανέλαβε ακόμα μία αρμοδιότητα, αυτή του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συγκεκριμένη τράπεζα, παρόλο που δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 1991, στην Ελλάδα έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο καιρό, όταν γνωστοποιήθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που είχε ξεκινήσει το 2015 και δεν προχώρησε στη συνέχεια, αλλά η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή του, σε συνεργασία όμως με τους θεσμούς. «Το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να εργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, που θα συντονίζει την εφαρμογή των δραστηριοτήτων προώθησης και ανάπτυξης», σημειώνεται στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου
Και εδώ είναι που εμπλέκεται ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Το σχέδιο για την ελληνική τράπεζα ναι μεν θα εκπονηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα υποβληθεί προς έγκριση στους θεσμούς, αφού μία από τις βασικότερες αποστολές της θα είναι η αξιοποίηση επιπρόσθετων πόρων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Ενας από αυτούς τους οργανισμούς είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για να εξετάσει τα σχέδια της κυβέρνησης να είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, τόσο ως σύμβουλος του Πιερ Μοσκοβισί όσο και ως διευθυντής της τράπεζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η εμπλοκή του όμως με την Ελλάδα δεν σταματάει στην ίδρυση της τράπεζας, αλλά επεκτείνεται και στη λειτουργία της. Κι αυτό γιατί, όταν θα πρέπει να γίνει η χρηματοδότηση της ελληνικής τράπεζας από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, ο Γερμανός αξιωματούχος θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του με τον διττό του ρόλο.
Η θητεία του μάλιστα είναι μέχρι το 2019 και τη λήξη της θητείας του σημερινού Κολλεγίου των Επιτρόπων, έναν χρόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε αντικατάστασή του, αλλά μόνο σε αρμονική συνεργασία, αν θέλει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια της ευρωπαϊκής τράπεζας πράγμα δύσκολο προς το παρόν
Η τελευταία αναφορά του Γερμανού στην Ελλάδα ήταν το 2015, με συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Focus», όπου εξέφραζε τη βαθιά του απογοήτευση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας «ζοφερές» τις προοπτικές της.
Κομβικό πρόσωπο για τριάντα χρόνια
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ αναδεικνύεται σε κομβικό πρόσωπο για τα συμφέροντα του Βερολίνου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί 30 χρόνια, από το 1975 μέχρι το 2005, μετακινήθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης περνώντας από τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του αντιπροέδρου, πριν από τη συνταξιοδότησή του το 2011, όταν και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα. Το 2014 επέστρεψε στην τράπεζα ως διευθυντής.
Ο διορισμός του στη θέση του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία σχολίαζαν επικριτικά την τοποθέτησή του εκεί. Ενδεικτικό είναι το αιχμηρό δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικεντρώνει την κριτική του σε τρία επιμέρους σημεία. Αφενός, στην πρότερη θητεία του στην ίδια τράπεζα σε συνδυασμό με την επαναφορά του μετά την αποχώρησή του και, αφετέρου, στο γεγονός ότι, αντί να προωθηθεί στη συγκεκριμένη θέση ένας ταλαντούχος νέος οικονομολόγος, επιλέχθηκε ένας 72χρονος συνταξιούχος
Το τρίτο και πλέον αιχμηρό σημείο στο οποίο στέκεται το Politico αφορά τον μισθό του, που κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 180.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα.