Τζεφ Πάιατ: Ο πρέσβης των ΗΠΑ διαφημίζει την Ελλάδα
«Πρεσβευτής» της Ελλάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τον περασµένο Σεπτέµβριο ο νέος, τότε, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζεφ Πάιατ, µιλούσε στο βίντεο που είχε ετοιµάσει η πρεσβεία του για την άφιξή του στη χώρα µας. Στο φόντο είχαν χρησιµοποιηθεί εικόνες από την Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό Στάδιο και άλλες τοποθεσίες και ο ίδιος έκανε λόγο για την ελληνική Ιστορία.
Πριν περάσει ένας χρόνος από την άφιξή του στην Αθήνα, ο Αµερικανός διπλωµάτης έχει εξελιχθεί σε έναν φίλο της Ελλάδας. Μάλιστα, την προβάλλει στον κόσµο από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας όψεις της φύσης, της Ιστορίας, της επιχειρηµατικότητας και της καθηµερινότητάς µας, και έχει εξελιχθεί σε έναν άτυπο «πρεσβευτή» της χώρας µας στο εξωτερικό.
Ο Τζεφ Πάιατ µέσα σε αυτούς τους µήνες έχει πραγµατοποιήσει επισκέψεις σε πολλά µέρη της Ελλάδας, τα οποία όµως προβάλλει, αναρτώντας φωτογραφίες από τις δραστηριότητές του, αλλά και από τοπία που τον εντυπωσιάζουν. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κιλκίς στα τέλη Ιουνίου, για να δει από κοντά τα εργοτάξια κατασκευής του αγωγού TAP, πρόβαλε τα έργα που πραγµατοποιούνται στην περιοχή και, µία ηµέρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, έκανε στάση στο Πήλιο, για µια ανάσα δροσιάς.
Αφού ανέβασε µια φωτογραφία από τη θάλασσα, έγραψε µε νόηµα: «Σταµατηµένοι στο όµορφο Πήλιο, στον δρόµο προς την Αθήνα. Το πράσινο µετατρέπεται σε µπλε στον φοβερό Παγασητικό Κόλπο».
Αυτό έκανε και τον χειµώνα και την άνοιξη, όταν επισκεπτόταν πόλεις της ελληνικής περιφέρειας για εκδηλώσεις και οµιλίες, προβάλλοντας τις οµορφιές τους και τα σπάνια τοπία τους. Αυτό έκανε επισκεπτόµενος τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα, από όπου ανήρτησε φωτογραφία µε τις βουνοκορφές της Πίνδου.
Τη… µερίδα του λέοντος, βέβαια, κατέχουν οι παραλιακές περιοχές και κυρίως τα νησιά. Οι δύο περιοχές που φαίνεται ότι τον εντυπωσίασαν ήταν η Ανδρος, για την οποία σχολίασε ότι «Οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενούς δεσµούς», ενώ ευχαρίστησε τους Χιώτες για τη φιλοξενία τους, ανεβάζοντας τη διάσηµη παραλία του νησιού Μαύρα Βόλια και κάνοντας την καλύτερη διαφήµιση για το νησί του Αιγαίου.
Εγκωµιαστική αναφορά επιφύλασσε και για το Ναύπλιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «όµορφο» και «ιστορικό σταυροδρόµι», υπενθυµίζοντας ότι είναι η έδρα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ.
Μανιώδης ποδηλάτης, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, φροντίζει µε κάθε τρόπο να διαφηµίζει τις οµορφιές της Αττικής όταν επιλέγει διαδροµές για να ασκηθεί. Ετσι, έχοντας κάνει αναρτήσεις από τον Υµηττό, την παραλία, ακόµα και από το αεροπλάνο, δείχνοντας τις περιοχές όπου κάνει ποδήλατο, όχι µόνο µοιράζεται προσωπικές στιγµές της καθηµερινότητάς του, αλλά προβάλλει και άλλες όψεις της πόλης όπου ζει.
Το ίδιο έκανε και στις 21 Ιανουαρίου, όταν πέρασε ένα χαλαρό Σάββατο στη Νέα Μάκρη, έξω από τον αστικό ιστό της Αθήνας, και ανέβασε φωτογραφία από το γραφικό λιµανάκι της περιοχής.
Αριστος γνώστης της ελληνικής Ιστορίας
O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποδεικνύεται άριστος γνώστης της ελληνικής Ιστορίας. Μόλις την Τετάρτη, απαντώντας σε άλλον χρήστη του Twitter, ανήρτησε φωτογραφία από παραλία της Πύλου, όπου πραγµατοποιήθηκε η Ναυµαχία του Ναυαρίνου το 1827, όταν οι στόλοι της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατατρόπωσαν τον οθωµανικό, σε µια αποφασιστική νίκη στον δρόµο για την ελληνική ανεξαρτησία. Ο διπλωµάτης, µάλιστα, συνόδευσε τη φωτογραφία και µε σχόλιο, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο όµορφος κόλπος του Ναυαρίνου, τόπος της πιο σηµαντικής ναυµαχίας του ελληνικού πολέµου της ανεξαρτησίας».
Ο Τζεφ Πάιατ γοητεύεται και από την αρχαία ελληνική Ιστορία, προβάλλοντας πτυχές της µέσα από τον προσωπικό του λογαριασµό στο Twitter. Στις 7 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σπάρτη, ανήρτησε µια φωτογραφία µε τον ανδριάντα του Λεωνίδα, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Βρήκα έναν αληθινό Σπαρτιάτη».
Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη δηµόσια βιβλιοθήκη της λακωνικής πρωτεύουσας, αναρτώντας φωτογραφία µε νεαρούς επισκέπτες. Παρά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη στα τέλη Ιουνίου για συναντήσεις και εκδηλώσεις, ξέκλεψε λίγο χρόνο για να επισκεφθεί έκθεση του Ιδρύµατος Ωνάση στο Μανχάταν, σχολιάζοντας µε νόηµα: «Η Ελλάδα είναι παντού», ενώ από τα εκθέµατα εκείνο που κέντρισε την προσοχή του και το ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασµό ήταν µια στήλη που απεικόνιζε ένα τροχαίο ατύχηµα της αρχαιότητας, µε ένα άρµα να «τρακάρει» µε ένα γουρούνι.
Παράλληλα, τον Μάιο χαρακτήρισε τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως «θεαµατικό», ανεβάζοντας µια φωτογραφία από τη δύση του ηλίου.
Στο ίδιο κλίµα, τον Μάρτιο, αναχωρώντας από τους ∆ελφούς, µετά το οικονοµικό φόρουµ που πραγµατοποιήθηκε εκεί, ανέβασε τον αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου για να το… αποχαιρετίσει.