Πρέσβης Βενεζουέλας: Θα ήθελα να συναντήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά ανέφερε ότι θεωρεί άδικο για τη φιλία των δύο λαών το να χρησιµοποιείται η πατρίδα του στα παιχνίδια πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα
Στη διάθεση των ηγεσιών των κοµµάτων της αντιπολίτευσης -πλην της Χρυσής Αυγής- προκειµένου να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία και ενηµέρωση για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του, θέτει εαυτόν µιλώντας στα «Π» ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες , θεωρώντας πως είναι άδικο για τη φιλία των δύο λαών το να χρησιµοποιείται η περίπτωση της πατρίδας του στα παιχνίδια πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, για να καταδείξει πόσο άσχηµη είναι αυτή η υπόθεση, φέρνει ως παράδειγµα την Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων της Γερµανίας.
Στη συνέντευξή του τονίζει ότι η χώρα του βρίσκεται αντιµέτωπη µε έναν µιντιακό πόλεµο και απειλείται από την επεµβατική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ θεωρεί πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκειµένου να αποκατασταθεί η ηρεµία στη Βενεζουέλα και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγµή στη Βενεζουέλα;
Είναι η κατάσταση µιας χώρας που αντιµετωπίζει την απειλή µιας ξένης επέµβασης από τη µεριά των ΗΠΑ. Και µάλιστα, από την εκλογή του προέδρου Τραµπ, έχουµε περάσει σε ένα επίπεδο ακόµη µεγαλύτερης κλιµάκωσης αυτής της απειλής. Περνάµε έναν πόλεµο. Εναν πόλεµο τέταρτης γενιάς, που συνίσταται κυρίως σε έναν µιντιακό πόλεµο που εστιάζει κυρίως στον ψυχολογικό πόλεµο. Επίσης έναν οικονοµικό πόλεµο, που έχει να κάνει µε τη σπέκουλα, και ταυτόχρονα µια στρατιωτική πίεση µε τις απειλές ξένης στρατιωτικής επέµβασης στη Βενεζουέλα. Οπως µάλιστα το είπε και ο ίδιος ο διευθυντής της CIA, Μ. Ποµπέο, καθώς και ο σύµβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Χ. ΜακΜάστερ. Και οι δύο πλέον έχουν µιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόµενο στρατιωτικής επέµβασης στη Βενεζουέλα. Το γιατί είναι γνωστό: η Βενεζουέλα έχει τα µεγαλύτερα αποθέµατα πετρελαίου στον κόσµο, τα δεύτερα µεγαλύτερα αποθέµατα σε χρυσό, καθώς και αποθέµατα άλλων σπάνιων µεταλλευµάτων. Και όλα τα υπόλοιπα είναι θόρυβος. Το σηµαντικό είναι ότι αυτήν τη στιγµή υπάρχει µια κινητοποίηση από την αντιπολίτευση στη χώρα µας, όπου η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί της διασπείρουν το χάος ακολουθώντας οδηγίες που παίρνουν από τις ΗΠΑ.
Εκτός από τις ΗΠΑ, είναι και άλλες χώρες που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσµα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Σας ανησυχεί αυτό; Επίσης, η Ε.Ε. από την άλλη, ναι µεν δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσµα, ωστόσο δεν επέβαλε κυρώσεις. Από την Ε.Ε. τι περιµένετε;
∆υστυχώς, βλέπουµε αυτήν τη στιγµή να υπάρχουν πολλές χώρες στον Βορρά που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσµατα των εκλογών µας και µια πλειοψηφία των χωρών του Νότου που τα αναγνωρίζουν τα αποτελέσµατα. Σε ένα σκηνικό «Βορράς εναντίον Νότου», που πλέον φαντάζει ένα σκηνικό νεοαποικιοκρατικό. Γενικά, είναι κρίµα που δεν αναγνωρίζεται το αποτέλεσµα των δηµοκρατικών εκλογών, όταν ακριβώς ο λαός της Βενεζουέλας έχει δείξει µεγάλη πολιτική ωριµότητα ύστερα από τέσσερις µήνες βίας την οποία προκαλούν φασιστικές οµάδες στους δρόµους της Βενεζουέλας. Ο λαός λοιπόν, παρά το γεγονός ότι ήθελαν να του το απαγορεύσουν, πήγε να ψηφίσει. Μάλιστα, την ηµέρα των εκλογών έκαναν επίθεση σε 200 εκλογικά κέντρα. Εντούτοις, 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από αντίξοες συνθήκες πήγαν να ψηφίσουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν κάνει κάλεσμα στον λαό να μην πάει να ψηφίσει. Επιτεύχθηκε λοιπόν αυτή η μαζική προσέλευση στις κάλπες, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα που έχουν επιτευχθεί σε οποιαδήποτε άλλη αναμέτρηση. Μόνο στις προεδρικές εκλογές είχαμε παρατηρήσει τέτοιον αριθμό συμμετοχής. Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι ο κόσμος κινητοποιήθηκε για να διασώσει την ειρήνη και την ασφάλειά του απέναντι σε αυτές τις απειλές. Και είναι κρίμα που μερικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να αναγνωρίζουν αυτό το αποτέλεσμα, γιατί έτσι δίνουν ανάσα ζωής στους βίαιους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αναγνωριστεί αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα, τα περισσότερα κράτη που δεν αναγνώρισαν τις εκλογές δεν δικαιολόγησαν αυτήν τη στάση τους. Είναι μια πολιτική, και μάλιστα εχθρική χειρονομία απέναντι στη δημοκρατία της Βενεζουέλας.
Είχαμε όμως και μια εξέλιξη που ήρθε από χώρες της Λατινικής Αμερικής και αναφέρομαι στην αποπομπή της Βενεζουέλας από τη Mercosur, το εμπορικό μπλοκ χωρών της Νοτίου Αμερικής.
Εμείς μπορούμε να έρθουμε σε διάλογο με οποιοδήποτε κράτος στον πλανήτη, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας από χώρες όπως είναι η Παραγουάη και η Βραζιλία, που κυβερνώνται από πραξικοπηματίες.
Υπάρχει μια διπλωματική πρωτοβουλία από τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χ.Λ. Θαπατέρο. Νομίζετε πως μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση;
Η μοναδική διέξοδος είναι ο διάλογος ή οι εκλογές. Αυτό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση η Βενεζουέλα είναι η συνέχιση της βίας ως πολιτικό όπλο και θέλουμε να δεχτεί εκ νέου η αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό χρειάζεται ο λαός της Βενεζουέλας για να λύσει τις αντιπαραθέσεις του και τα προβλήματά του χωρίς ξένη επέμβαση. Επομένως, εμείς καλωσορίσαμε αυτή την πρωτοβουλία του κ. Θαπατέρο, καθώς και σειρά άλλων χωρών, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία και ο Παναμάς, που προσφέρθηκαν ή κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διάλογο. Οπως επίσης την Αγία Εδρα και τον πάπα Φραγκίσκο. Ολοι προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για να λυθεί δημοκρατικά το πρόβλημα. Εμείς πάντα τασσόμαστε με το πλευρό του διαλόγου. Αυτή είναι η ευθύνη που έχουμε για τις μελλοντικές γενιές στη Βενεζουέλα και ελπίζουμε και η αντιπολίτευση να καταλάβει και αυτή την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό και να δεχτεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, να συναντηθείτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη;
Εμείς έχουμε την τάση να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα σε όλες τις χώρες του κόσμου με μια κόκκινη γραμμή, ωστόσο. Η κόκκινη γραμμή μας είναι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με ακροδεξιά, μη δημοκρατικά και φασιστικά κόμματα ή κόμματα που υπερασπίζονται ναζιστικές ιδεολογίες. Με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα δεν περνάει αυτή την κόκκινη γραμμή είμαστε διαθέσιμοι να έχουμε οποιαδήποτε συνάντηση, για ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.
«Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί»
Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξή της;
Εχουμε μια μεγάλη φιλία με την Ελλάδα. Μια φιλία που κρατάει πολύ καιρό, που θα μας ενώνει και θα επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί. Η Βενεζουέλα, να σας θυμίσω, έχει δεχτεί πάνω από 8.000 μετανάστες από την Ελλάδα όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ήταν οι Ελληνες που αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών, οι 8.000 που βρέθηκαν στη Βενεζουέλα και έφτιαξαν εκεί τη ζωή τους. Αυτοί λοιπόν οι μετανάστες δημιούργησαν αυτόν τον δεσμό μεταξύ των χωρών μας, που είναι ο μεγαλύτερος ίσως δεσμός από αυτούς που δημιουργούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Πέρα από αυτό, η Βενεζουέλα πάντα υπερασπίστηκε την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καλές, όπως εξαιρετικές είναι οι σχέσεις που έχουμε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεών μας και της συνεργασίας μας.
Αληθεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει βοήθεια από τη χώρα σας το 2015; Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η χώρα σας έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;
Εγώ αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Εχετε φανταστικά τοπία, θαυμάσιο πολιτισμό, έναν λαό με πολύ μεγάλη αυθεντικότητα και απλότητα. Θαυμάζω τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος, αλλά δυστυχώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι τρομερά. Καταλαβαίνω βέβαια ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τύπος είναι δύσκολη και αναγνωρίζω ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και να διατηρήσουν έναν ανταποκριτή στη Βενεζουέλα που θα βλέπει και θα αναμεταδίδει τις ειδήσεις από εκεί. Γι’ αυτό εξαρτώνται από τα «σκουπίδια» που κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη Βενεζουέλα. Και αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι copypaste ειδήσεις που δεν παράγονται από Βενεζουελάνους και δυστυχώς κανένα μέσο ελληνικό δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την πηγή. Εκτός από αυτό, υπάρχουν κάποια κόμματα και πολιτικά κινήματα που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη Βενεζουέλα ως μέσο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι το οποίο έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως. Γιατί δεν αντιστοιχεί στον δρόμο που έχουμε εμείς για τις διεθνείς σχέσεις, αλλά ούτε και ανταποκρίνεται στη φιλία μεταξύ των λαών. Και η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο μη διασταυρωμένων ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεχομένως και η Ελλάδα να είχε χρησιμοποιηθεί, στη Γερμανία για παράδειγμα. Εμείς αυτό θέλουμε να καταγγείλουμε, πως μερικά κόμματα χρησιμοποιούν ξένες χώρες για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό τους.