Του δάνεισε χρήματα και βρέθηκε στα δικαστήρια
Δύο Κινέζοι, δύο πίνακες και πολλά εκατομμύρια μπλέκονται στην πιο απίστευτη ιστορία που έχει ακουστεί ποτέ στην αγορά τέχνης
Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν δύο Κινέζοι επενδυτές του χρηματιστηρίου τέχνης, περιπλέκοντας τις γνωστές γκαλερί Gagosian αλλά και τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών Christie’s και Phillips. Πρόκειται για μία ιστορία από τις πιο παράξενες και περίπλοκες που έχουν ακουστεί στον χώρο της αγοράς τέχνης και που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Και μάλιστα με… πάρα πολλά ερωτηματικά.
Το μυστηριώδες μπλέξιμο ξεκίνησε όταν το 2015 ο Λιν Σαν είχε δανείσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στον Ζανγκ Τσανγκ, καθώς ο τελευταίος ήθελε να επενδύσει σε έναν δίπτυχο πίνακα του Francis Bacon, και μάλιστα πολλά υποσχόμενο όσον αφορά την αξία μεταπώλησής του στο μέλλον.
Ο Τσανγκ χτύπησε και αγόρασε το έργο σε δημοπρασία του οίκου Christie’s αντί 12 εκατ. στερλινών, πιο πάνω από την αρχική τιμή εκτίμησης, των 8 εκατ. στερλινών. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Τσανγκ, συνεχίζοντας να παίρνει δάνεια από τον Σαν, συμμετείχε σε μια άλλη δημοπρασία, του οίκου Phillips, έχοντας βάλει εγγύηση στον οίκο 24 εκατ. δολάρια για πίνακα-φαβορί του Gerhard Richter.
Οταν όμως το έργο δεν πουλήθηκε, ο Τσανγκ δεν πλήρωσε τον οίκο για την εγγύηση. Τότε προσέφερε στους Phillips τον πίνακα του Bacon που είχε αγοράσει μέσω Christie’s. Οι ειδικοί (του Phillips) εκτίμησαν τον πίνακα για 20 εκατ. δολάρια. Ομως την ίδια ώρα ο Τσανγκ έπρεπε να ξεπληρώσει τα χρέη που είχε απέναντι στον Σαν για τον πίνακα του Bacon.
Ετσι απευθύνθηκε στον Larry Gagosian, πανίσχυρο έμπορο έργων τέχνης και ιδιοκτήτη των ομώνυμων γκαλερί. Θα του πουλούσε τον πίνακα του Bacon, ώστε να πάρει ρευστό χρήμα, ιδίως όταν η εκτίμηση του Gagosian ήταν υψηλότερη από εκείνη των Phillips.
Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να πουληθεί στο χρονικό διάστημα ενός τριμήνου, διαφορετικά η κυριότητα θα μεταφερόταν στον Σαν. Τη συνέχεια μπορεί κάποιος να τη μαντέψει: ο οίκος Phillips στράφηκε εναντίον του Τσανγκ ισχυριζόμενος πως ο πίνακας του Bacon ανήκει σε εκείνον. Η δικαστική απόφαση βγήκε υπέρ του οίκου Phillips αναγνωρίζοντας την κυριότητα του πίνακα για την οφειλή. Ομως η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς τον πίνακα του Bacon διεκδικεί και ο Λιν Σαν.
Ο επίσημος ιδιοκτήτης του πίνακα του Bacon ουσιαστικά ήταν ο Λιν Σαν, που είχε δανείσει και το χρηματικό ποσό στον Τσανγκ για να το αποκτήσει (είχαν κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό). Ασκησε παρέμβαση στη δίκη, υποστηρίζοντας πως ο πίνακας είναι δικαιωματικά δικός του. Αν κερδίσει, τότε ο οίκος Phillips χάνει την κυριότητα. Αν γίνει το αντίστροφο, ο Σαν θα χάσει πολλά εκατομμύρια…