Ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγµή της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας ανέλαβε κοµβικό ρόλο στο πλευρό του και γενικότερα στην επικοινωνία και τη στρατηγική του κόµµατος, εκτός από γνωστός δηµοσκόπος µε µεγάλη διαδροµή στον χώρο, είναι και ακαδηµαϊκός και συγκεκριµένα µέλος του Ειδικού ∆ιδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.

Ο λόγος για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος διδάσκει στα Τµήµατα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήµης και ∆ιεθνών Σχέσεων του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου µαθήµατα σχετικά µε τις κρατικές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνική πολιτική, την εκλογική συµπεριφορά και ανάλυση, καθώς και τα πολιτικά κόµµατα και τις δηµοσκοπήσεις.

Με αυτή την ακαδηµαϊκή του ιδιότητα ήταν προσκεκληµένος τις προηγούµενες ηµέρες από το Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής του Tsinghua University του Πεκίνου, προκειµένου να µιλήσει σε workshop µε θέµα «Οικονοµική κρίση στην Ελλάδα Προοπτικές και ευκαιρίες για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις». Στη συγκεκριµένη εκδήλωση συµµετείχαν επίσης καθηγητές και ερευνητές του ινστιτούτου, καθώς και ο διευθυντής του Shanghai Institute for European Affairs Π. Κουδούνης.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Το Tsinghua βρίσκεται ανάµεσα στα δέκα καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου σε πολλές ειδικότητες και είναι το πρώτο στον τοµέα της µηχανολογίας. Σε αυτό έχουν πραγµατοποιήσει διαλέξεις και έχουν παραστεί ως επισκέπτες καθηγητές κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονοµίας και των επιχειρήσεων, ανάµεσα στις οποίες, πρόσφατα, και η γενική διευθύντρια του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Tsinghua προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών και µάλιστα σταθερά των πολιτικών, καθώς η απήχηση που έχει είναι µεγάλη λόγω και των προσωπικοτήτων που έχουν αποφοιτήσει από αυτό και διαπρέπουν ανά τον κόσµο. Το κινεζικό πανεπιστήµιο ιδρύθηκε το 1911, αρχικά µε το όνοµα Tsinghua Xuetang, και στη συνέχεια µετονοµάστηκε σε σχολή Tsinghua το 1912. Η σχολή έδωσε βαρύτητα σε µεγάλο βαθµό στην αλληλεπίδραση µεταξύ του κινεζικού και των δυτικών πολιτισµών, των επιστηµών και ειδικότερα των ανθρωπιστικών. Οι µελετητές του Tsinghua, Wang Guowei, Liang Qichao, Chen Yinque και Zhao Yuanren, γνωστοί ως «τέσσερις δάσκαλοι» στο Ινστιτούτο Κινεζικών Κλασικών, υποστήριξαν αυτήν τη φιλοσοφία και είχαν βαθύ αντίκτυπο στη µεταγενέστερη ανάπτυξη του εν λόγω πανεπιστηµίου.

Από τότε που η Κίνα ανοίχτηκε στον υπόλοιπο κόσµο, το 1978, το πανεπιστήµιο Tsinghua ανέπτυξε µε εντυπωσιακό ρυθµό ένα ολοκληρωµένο ερευνητικό πρόγραµµα σε πολλούς τοµείς. Σήµερα, διαθέτει 14 σχολεία και 56 τµήµατα µε αντικείµενο επιστήµες, µηχανική, ανθρωπιστικές επιστήµες, δίκαιο, ιατρική, ιστορία, φιλοσοφία, οικονοµία, διαχείριση, εκπαίδευση και τέχνη. Σηµειωτέον ότι το πανεπιστήµιο έχει πάνω από 25.900 φοιτητές, 13.100 προπτυχιακούς και 12.800 µεταπτυχιακούς. Ως ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήµια της Κίνας, το Tsinghua έχει γίνει ένας σηµαντικός θεσµός για την καλλιέργεια του ταλέντου και της επιστηµονικής έρευνας. Όσοι έχουν αποφοιτήσει από αυτό, ανάµεσα στους οποίους είναι πολλοί κορυφαίοι µελετητές, εξέχοντες επιχειρηµατίες και µεγάλοι πολιτικοί, θυµούνται και σέβονται την ιστορία του πανεπιστηµίου και τονίζουν ότι το εκπαιδευτικό ίδρυµα είναι αφιερωµένο στην ευηµερία της κινεζικής κοινωνίας και στην παγκόσµια ανάπτυξη.

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ»

Κατά την παρουσία του επικοινωνιολόγου της Νέας ∆ηµοκρατίας Τάκη Θεοδωρικάκου στο Πεκίνο, τον είδαµε να φωτογραφίζεται και µε χαλαρή ενδυµασία στην «Απαγορευµένη Πόλη», εκεί όπου ήταν το κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη ∆υναστεία των Μινγκ µέχρι το τέλος της ∆υναστείας των Qing. Πλέον είναι δηµόσιο µουσείο, γνωστό ως το Παλάτι-Μουσείο, µε µεγάλη συλλογή κινεζικής τέχνης και βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συχνή παρουσία σε πανεπιστήµια της Ελλάδας και του εξωτερικού ως οµιλητής ή ως επισκέπτης καθηγητής. Εχει πάρει µέρος σε δεκάδες συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει για µια σειρά κοινωνικά και πολιτικά θέµατα. Ως επιστηµονικός συνεργάτης της εταιρείας GPO A.E., από το 2004 έως σήµερα, είχε την επιστηµονική εποπτεία σε αρκετές κοινωνικές και πολιτικές έρευνες στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία.