Αποστολή στη... Χονολουλού για την Μπέτυ Μπαζιάνα
Η σύζυγος του πρωθυπουργού θα πάει στη Χαβάη για ακαδημαϊκούς λόγους.
Η Χαβάη, και συγκεκριµένα η Χονολουλού, έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση µε το ατελείωτο καλοκαίρι, τις τροπικές παραλίες και τις εξωτικές απολαύσεις µε φόντο ροµαντικά ηλιοβασιλέµατα κάτω από φοινικόδεντρα.
Κι όµως, η Μπέτυ Μπαζιάνα αποδεικνύει ότι η Χαβάη µπορεί να αποτελέσει και προορισµό ακαδηµαϊκού ενδιαφέροντος.
Λίγες ηµέρες αφότου µπει το 2018, η σύζυγος του πρωθυπουργού θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τα νησιά στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού και ο λόγος για το υπερατλαντικό ταξίδι της δεν είναι για να συνοδεύσει τον Αλ. Τσίπρα σε κάποιο από τα ταξίδια που πραγµατοποιεί ως πρωθυπουργός.
Αντίθετα, σχετίζεται µε την ακαδηµαϊκή ιδιότητά της, καθώς θα παραστεί στο συνέδριο που διοργανώνει το Συµβούλιο Τηλεπικοινωνιών του Ειρηνικού (Pacific Telecommunications Council), µε αφορµή τον εορτασµό των 40 ετών λειτουργίας του, ως διδάκτωρ ηλεκτρολόγος µηχανικός και µηχανικός υπολογιστών του ΕΜΠ, αλλά και ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας και στο Τµήµα Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας.
Σε αυτή την παγκόσµια συνάντηση επιστηµόνων θα δώσουν το «παρών» πανεπιστηµιακοί από την Αµερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τις χώρες της Ασίας και την Ευρώπη.
Στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δηµιουργηθεί για τις ανάγκες του συνεδρίου, όπου έχει αναρτηθεί το πρόγραµµα, φιγουράρει η φωτογραφία της κ. Μπαζιάνα, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι παρατίθενται και τα δύο ονόµατά της, τόσο το Περιστέρα όσο και το Μπέτυ, το οποίο και χρησιµοποιεί.
Παράλληλα, υπάρχει αναλυτικά το βιογραφικό της, στο οποίο περιλαµβάνονται όλες οι σπουδές της, η πορεία της στον επιστηµονικό χώρο, καθώς και οι ακαδηµαϊκές θέσεις που κατείχε. Έτσι, το µεσηµέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου η Μπέτυ Μπαζιάνα θα βρεθεί στο πάνελ των οµιλητών του συνεδρίου του Συµβουλίου Τηλεπικοινωνιών του Ειρηνικού και θα τοποθετηθεί πάνω στο θέµα της «Υποδοµής των ∆ικτύων», το οποίο και έχει άµεση σχέση µε την ειδίκευσή της.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ
Το Συµβούλιο Τηλεπικοινωνιών του Ειρηνικού που διοργανώνει το συνέδριο αποτελεί, σύµφωνα µε διεθνή ΜΜΕ, ένα από τα κορυφαία όργανα παγκοσµίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν παγκόσµιο µη κερδοσκοπικό οργανισµό που έχει ως στόχο την προώθηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που σηµαίνει ότι απευθύνεται σε µερικές από τις ισχυρότερες οικονοµίες του πλανήτη, όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αριθµώντας περίπου 40 µέλη.
Η συγκεκριµένη οµιλία και παρουσία της Μπέτυς Μπαζιάνα, σε συνδυασµό µε τους ανθρώπους µε τους οποίους θα έρθει σε επαφή, καταδεικνύει ότι, παρά τις αυξηµένες υποχρεώσεις της στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα, τον οποίο µάλιστα συνοδεύει τόσο σε ταξίδια του στο εξωτερικό όσο και σε εµφανίσεις του στην Ελλάδα, δεν παραµελεί τις επιστηµονικές υποχρεώσεις της.
Μάλλον το αντίθετο ισχύει, καθώς µέσα στα τελευταία χρόνια, οπότε ο Αλ. Τσίπρας έχει έρθει στο προσκήνιο, πρώτα ως αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός, η Μπέτυ Μπαζιάνα κάνει άλµατα στον ακαδηµαϊκό χώρο.
Εκτός από τα πανεπιστήµια ∆υτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, φέτος δίδασκε και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Πειραιά.
ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Μόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο, η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων του Πεκίνου (Beijing University of Post and Telecommunications - BUPT), πραγµατοποιώντας τριήµερη επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα.
Η κ. Μπαζιάνα µε την επιστηµονική της ιδιότητα, µάλιστα, έδωσε διάλεξη, κάνοντας επιπλέον συναντήσεις µε τον πρύτανη και τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους ερευνητές του πανεπιστηµίου, ενώ επισκέφθηκε εταιρείες µεταφοράς τεχνολογίας του ακαδηµαϊκού ιδρύµατος.
Το ταξίδι της, δε, από και προς την Κίνα το φθινόπωρο είχε λάβει διαστάσεις θριάµβου, καθώς µε την επιστροφή της εγκαινίασε την πρώτη απευθείας πτήση Αθήνας-Πεκίνου, στην οποία ήταν το τιµώµενο πρόσωπο, δίνοντας το «παρών» και στην τελετή εγκαινίων που είχε διοργανωθεί στο αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» από την αεροπορική εταιρεία Air China - η οποία έκτοτε εκτελεί το συγκεκριµένο δροµολόγιο δύο φορές την εβδοµάδα.
Η τελετή τότε είχε προβληθεί ιδιαίτερα, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κίνα, αφού παρόντες ήταν µεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ο πρέσβης της Κίνας Τζόου Σιαολί, ο δήµαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο πρόεδρος του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών ∆. ∆ηµητρίου, και εκπρόσωπος της Air China.