«Χτύπημα» ετοιμάζουν οι ισχυρότεροι broker διαμαντιών στον κόσμο (pics)
Ποιο είναι το περίφημο περιδέραιο Winston και γιατί υπόσχεται κέρδη.
Σε ετοιμότητα είναι η διεθνής αγορά διαμαντιών, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να αλλάξει χέρια ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» στο διεθνές χρηματιστήριο διαμαντιών. Πρόκειται για το περίφημο περιδέραιο Harry Winston που ρευστοποιείται μέσω του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.
Το περίτεχνο κολιέ, σήμα κατατεθέν του αμερικανικού κολοσσού, αποτελείται από «δεμένα» λευκά διαμάντια κοπής πουάρ, και μαρκίζ σε πλατίνα, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα έχουν βάρος 5,31, 4,92 και 3, 91 καράτια. H τιμή της εκτίμησης κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατ. δολαρίων, και σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς αναμένεται μέχρι και τριπλασιασμός στην επόμενη οκταετία.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη συναλλαγή, οι diamond broker «βλέπουν» άνοδο στην αγορά των λευκών διαμαντιών, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο θεωρείται πως ήταν η μεγάλη ανατροπή στην υψηλή κοσμηματοποιία.
Η Ντάφνι Λίνγκον, ειδική στα διαμάντια στον οίκο Christie’s, αποκαλύπτει πως το περιδέραιο κατασκευάστηκε το 1961 και παρακινεί συλλέκτες, broker, dealer και επενδυτές να κάνουν χτύπημα στην πολυαναμένομενη δημοπρασία της 6ης Δεκεμβρίου. «Όσοι αναζητούν ένα καλό κομμάτι Harry Winston τότε... αυτό είναι!» δηλώνει χαρακτηριστικά, τονώνοντας τη ζήτηση.
Γιατί αποτελεί long-term επένδυση
Πέραν του ότι οι πέτρες είναι εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας (διατίθενται πιστοποιητικά από το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής), σημαντικό ρόλο παίζουν κάποια πολύ βασικά κριτήρια για τα οποία το περιδέραιο Winston θεωρείται μία από τις πιο δυνατές ευκαιρίας για μακροπρόθεσμη επένδυση.
1. Η χρονολογία κατασκευής Τις δεκατίες ’50-’70 ο Hary Winston ήταν ο «Βασιλιάς των Διαμαντιών», όπως τον αποκαλούσαν, καθώς τα παραρτήματά του ήταν πόλος έλξης για ισχυρούς επιχειρηματίες, αστέρες του Χόλιγουντ και μέλη βασιλικών οικογενειών.
2. Το ανατρεπτικό design Ο Winston εμπνεύστηκε το σχέδιο του περιδέραιου τη δεκαετία του ’40 όταν επέστρεφε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Το στεφάνι που κρεμόταν στην πόρτα του σπιτιού του ήταν έτσι δεμένο που δεν φαινόταν η πλέξη στα φύλλα. Αυτή ήταν η αφορμή για να λανσάρει ο οίκος την πρωτότυπη πλέξη που επέτρεπε στα διαμάντια να «αιωρούνται». Ακόμη, η κατασκευή του είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σπάει σε δύο μέρη, δηλαδή σε δύο μπρασελέ. Αυτόματα, η αξία του ανεβαίνει, καθώς το σχέδιο κρύβει τρία κοσμήματα σε ένα.
3. Η προέλευση To περιδέραιο Winston έχει διεκδικηθεί στο παρελθόν από τα ιδρύματα Caroline Ryan Foulke και Toor Cummings. Φέτος είναι η τρίτη φορά που εμφανίζεται στη δευτερογενή αγορά και η αγωνία κορυφώνεται, καθώς στη μάχη των μεγάλων διεκδικητών είναι και μεγάλα fund του κλάδου.