Τα μυστικά του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη
Η λίστα µε τις 899 τηλεφωνικές κλήσεις που είχε κάνει ή είχε δεχτεί, η σύγκριση µε τον φάκελο του πράκτορα της CIA και οι άγνωστες αποκαλυπτικές καταθέσεις.
Από 899 τηλέφωνα τα οποία έχει δεχτεί ή προς τα οποία έχει πραγµατοποιήσει κλήσεις ο Κώστας Τσαλικίδης τους τελευταίους µήνες της ζωής του θα προσπαθήσει ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης να βρει όσους σχετίζονται µε τον θάνατο του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone, που βρέθηκε απαγχονισµένος τον Μάρτιο του 2005 στο σπίτι του στον Κολωνό.
Ένα τραγικό συµβάν, που αποδίδεται πλέον, µετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, σε εγκληµατική ενέργεια και, όπως φαίνεται, έχει άµεση σχέση µε την υπόθεση των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε έναν χρόνο αργότερα. Κύριο πλέον συγκριτικό στοιχείο αποτελούν τα δεδοµένα που προέκυψαν περίπου 10 χρόνια αργότερα από την έρευνα των εισαγγελέων ∆ηµήτρη Φούκα και ∆ηµήτρη ∆ασούλα σε βάρος του 68χρονου πρώην πράκτορα της CIA Γουίλιαµ Μπέιζιλ ή «Βασιλειάδη» ή «Μπιλ».
Για αυτόν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο οργανωτής -στη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004- του συστήµατος υποκλοπών τηλεφωνηµάτων 104 µελών της κυβέρνησης Καραµανλή, στελεχών της ΕΛΑΣ αλλά και υπόπτων για συµµετοχή στις τροµοκρατικές οργανώσεις.
Τα «Π» αποκαλύπτουν τον άγνωστο φάκελο της αναφερόµενης πια ως δολοφονίας του Κώστα Τσαλικίδη πριν από περίπου 13 χρόνια και όσα στοιχεία ανέκυψαν από την αποκάλυψη -προ τριετίας- του κεντρικού δράστη της υπόθεσης υποκλοπών. Ο Κ. Τσαλικίδης εργαζόταν στη Vodafone από το 1994 και ήταν υπεύθυνος δικτύου, αλλά και ένας από τους εξουσιοδοτηµένους χρήστες του συστήµατος νόµιµων συνακροάσεων της εταιρείας, το οποίο διασυνδέεται µε την ΕΛΑΣ, την ΕΥΠ κ.λπ. για την παρακολούθηση τηλεφώνων.
Όµως τότε η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ δεν είχαν αποκτήσει ακόµη τους «Μεγάλους Αδελφούς» και έτσι το σύστηµα της Vodafone φαινόταν «νεκρό». O K. Τσαλικίδης βρέθηκε απαγχονισµένος στις 9 Μαρτίου 2005 µε σχοινί που είχε δεθεί στους σωλήνες της κεντρικής θέρµανσης, που βρίσκονταν σε πατάρι, πάνω από το λουτρό του διαµερίσµατός του. Την επόµενη ηµέρα του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone, η διοίκησή της έσπευσε να ενηµερώσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή για την παρείσφρηση στο σύστηµα υποκλοπών της εταιρείας των 14 τηλεφώνων-σκιών, για τα «ίχνη» παράνοµων παρακολουθήσεων και για την περίπτωση του «αυτόχειρα» υπαλλήλου της Κ. Τσαλικίδη.
Για τον θάνατο του εν λόγω υπαλλήλου αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών υπήρξαν συνολικά 7-8 έρευνες από το Τµήµα Ασφαλείας Κολωνού, τον υψηλόβαθµο αξιωµατικό της ΕΛΑΣ Στέλιο Σύρο και τους δικαστές Ιωάννη ∆ιώτη, Χάρη Λακαφώση και άλλους. Την υπόθεση χειρίζονταν, από την πλευρά της οικογένειάς του, οι δικηγόροι Φραγκίσκος Ραγκούσης και Θέµης Σοφός.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε κατάθεση που έδωσε ο κ. Σύρος στις 6 Φεβρουαρίου 2006 σηµείωνε ότι «από την αυτοψία του χώρου δεν υπήρχε ακαταστασία στο διαµέρισµά του, που ήταν κλειστό και κλειδωµένο και τα κλειδιά του Τσαλικίδη βρέθηκαν πάνω στο γραφείο του στο χολ του διαµερίσµατος και τα παράθυρα ήταν κλειστά. Όµως και εκ του αποτελέσµατος της νεκροτοµής του πτώµατος Τσαλικίδη δεν παρατηρήθηκε καµία άλλη κάκωση». Τι είχε όµως προηγηθεί του θανάτου του; Ιδιαίτερα κρίσιµη είναι η κατάθεση που έδωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2006 η 36χρονη αρραβωνιαστικιά του, που ανέφερε ότι «κατά τους τελευταίους µήνες πριν από τον θάνατό του είχε εκδηλώσει την επιθυµία να αλλάξει δουλειά. Τον Φεβρουάριο του 2005 υπέβαλε άτυπα την παραίτησή του. Πριν ή µετά από αυτό µου είπε σε µια προσωπική µας συζήτηση ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η Vodafone. Όταν παραιτήθηκε, έµεινε 4-5 µέρες στο σπίτι κι ήταν άκεφος.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στην εργασία του.
Όµως µια Κυριακή µού είπε ότι ήταν γι' αυτόν ζήτηµα ζωής και θανάτου να φύγει από τη δουλειά, χωρίς όµως να µου εξηγήσει τους λόγους». Εντυπωσιακά είναι αυτά που ανέφερε η αρραβωνιαστικιά του για το τελευταίο διήµερο πριν από τον θάνατό του. Όπως σηµείωσε, «τη ∆ευτέρα 7 Μαρτίου 2005 τον είδα για τελευταία φορά στο σπίτι του. Επέστρεψε, ως συνήθως, αργά από τη δουλειά του και δεν µου είπε τίποτα για τη σύσκεψη που είχε γίνει το ίδιο πρωινό στη Vodafone, όπου µετά τον θάνατό του έµαθα ότι είχε δεχτεί δριµύτατες παρατηρήσεις. Άκουσα µάλιστα ότι εκεί ελέχθη σε εκείνον και σε άλλους συναδέλφους του, που δεν γνωρίζω, η φράση "πάρτε ένα κουβά σκ@τ@ και βάλτε τα κεφάλια σας µέσα"».
Για να συµπληρώσει: «Είµαι πεπεισµένη ότι πρόκειται για µια δολοφονία, που έγινε µε άµεσο ή έµµεσο τρόπο. "Έµµεσο τρόπο" εννοώ ότι µπορεί να εξωθήθηκε από κάποιους που τον φόβισαν ή τον εξεβίασαν σε αυτοκτονία και µε "άµεσο τρόπο" εννοώ το ενδεχόµενο να έγινε µια καλά οργανωµένη επιχείρηση να τον σκοτώσουν µέσα στο σπίτι του». Με βάση όλα αυτά, λοιπόν, άρχισαν οι δικαστικοί λειτουργοί να θέτουν τα ερωτήµατα γιατί «ήθελε να φύγει από την εταιρεία», γιατί έλεγε ότι «η Vodafone θα κλείσει», τι συνέβη στις συσκέψεις των τελευταίων ηµερών στην εταιρεία κ.λπ.
Επιπλέον ερώτηµα είναι αν θα µπορούσε λόγω των αρµοδιοτήτων του να παρεισφρέει στο σύστηµα νόµιµων συνακροάσεων της Vodafone, αλλά και γιατί λίγο πριν αποβιώσει έστειλε ένα ασυνήθιστο, µεταµεσονύκτιο e-mail στην εταιρεία του µε τεχνικές υποδείξεις. Όµως ζητούµενο είναι γιατί είχε γράψει τη λέξη «αυτοκτονία» σε ένα τετράδιό του µε τεχνικές µελέτες. Και όλα αυτά µε τη συνεκτίµηση ότι πέντε ηµέρες πριν από τον θάνατο του Κ. Τσαλικίδη η εταιρεία Ericsson, κατασκευάστρια και επόπτρια του συστήµατος «νόµιµων συνακροάσεων», είχε ενηµερώσει τη Vodafone για πειρατικές υποκλοπές µε ύποπτο λογισµικό που είχε τοποθετηθεί στο σύστηµα.
Στις καταθέσεις τους, τα υψηλόβαθµα στελέχη της Vodafone, που ήταν κυρίως προϊστάµενοι του άτυχου 39χρονου υπαλλήλου, υποστήριξαν ότι «ο Κ. Τσαλικίδης ήταν ένας εξαιρετικός υπάλληλος και είχε εκφράσει την επιθυµία του να παραιτηθεί για λόγους κόπωσης». Συµπλήρωσαν ότι λόγω θέσης δεν θα µπορούσε να έχει καµία σχέση µε το σύστηµα νόµιµων συνακροάσεων, καθώς και ότι δεν είχε δεχθεί ποτέ απειλές.
ΠΙΕΣΕΙΣ
Ωστόσο, ένα πρώην στέλεχος της Vodafone κατέθεσε ότι «από τους συναδέλφους του Κώστα Τσαλικίδη µού µεταφέρθηκε ότι ο συγκεκριµένος υπάλληλος διατελούσε πριν από τον θάνατό του σε καθεστώς ιδιαίτερης ανησυχίας και εδέχετο έντονες πιέσεις, από µη προσδιοριζόµενη όµως σαφώς προέλευση. Σε κάποιες από τις συνοµιλίες αυτές χρησιµοποιήθηκε η φράση "τον φάγανε", ενώ µε ιδιαίτερη έµφαση µού µεταφέρθηκε το πολύ αρνητικό κλίµα στην εταιρεία Vodafone». Το ίδιο στέλεχος συµπλήρωσε το εξής ιδιαίτερα σηµαντικό, που διέψευδε άλλα ανώτατα στελέχη της εταιρείας: «Μπορούσε να ξέρει και να αντιληφθεί οποιαδήποτε τυχόν παρέµβαση στο λογισµικό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρείας»!
Το πόρισμα, οι ύποπτοι και η σύγκριση κλήσεων
ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ που εξέδωσε ο εισαγγελέας Ι. ∆ιώτης τον Ιούνιο του 2006 κατέληγε στο συµπέρασµα της αυτοκτονίας. Η υπόθεση των υποκλοπών αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2006 σε συνέντευξη κυβερνητικών στελεχών. Όµως από τον Μάρτιο του 2005 -την εποµένη της αναφερόµενης ως δολοφονίας Τσαλικίδη- η κυβέρνηση Καραµανλή γνώριζε και είχε αρχίσει να ερευνά το µεγάλο σκάνδαλο µε τα 14 τηλέφωνα-σκιές από την ΕΥΠ και την Α∆ΑΕ.
Αρχικά δεν βρισκόταν τίποτα συγκεκριµένο. Όµως την περίοδο 2010-2011 η έρευνα του Εισαγγελέα Εφετών ∆ηµήτρη ∆ασούλα εντόπισε το αποδεικτικό αγοράς των κινητών σε κατάστηµα τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη από κάποιον µε το ψευδώνυµο «Μάρκος Πέτρου», ο οποίος είχε κάνει το µοιραίο λάθος να αγοράσει εκείνη την ηµέρα και µια κάρτα SIM για προσωπική χρήση. Έτσι, από συνδυασµό κλήσεων που πραγµατοποίησε διαπιστώθηκε ότι οργανωτής των υποκλοπών ήταν ο 68χρονος πράκτορας της CIA, που είχε καταγωγή και οικογενειακό σπίτι στην Κάρπαθο και βρισκόταν από το 1997 στην Ελλάδα, πραγµατοποιώντας συνεχείς επαφές µε στελέχη της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ σε έρευνες για τη «17Ν», την «Αλ Κάιντα» κ.λπ.
Όλοι τον ήξεραν σαν «Μπιλ», που τους βοηθούσε στις έρευνες για τη «17Ν», τον «Επαναστατικό Αγώνα» κ.λπ. Ο αξιότιµος «κύριος Βασιλειάδης» έχει επιστρέψει πλέον στις ΗΠΑ και αρνείται να παρουσιαστεί στις ελληνικές Αρχές, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος! Όµως στο σχετικό πόρισµα για τη δράση του αναφέρονται ακόµη τρεις συνεργάτες του, µε τα ονόµατα Nathan Barnes, Gude Saqve και Paul Johnson, καθώς και σειρά τηλεφώνων που χρησιµοποιούσαν.
Τώρα θα εξεταστεί αν τα τηλέφωνα των Αµερικανών πρακτόρων και των 899 µε αυτά που επικοινωνούσε ο Τσαλικίδης έχουν κάποιο κοινό σηµείο. Σύµφωνα ωστόσο µε άτυπη έρευνα που είχε κάνει ο κ. Φούκας, ο οποίος έψαχνε για τη δράση του Αµερικανού πράκτορα, δεν είχε βρεθεί κάποιο κοινό στοιχείο µε τις «κλήσεις Τσαλικίδη».
Τι κρύβεται πίσω από την αυτοχειρία
ΠΛΕΟΝ εξετάζονται δύο σενάρια.
ΠΡΩΤΟΝ: Η χρήση του παράνοµου λογισµικού της Vodafone να ήταν αποτέλεσµα επαφών κάποιων διοικητικών στελεχών της εταιρείας και ο άτυχος Κ. Τσαλικίδης να ακολούθησε άνωθεν εντολές. Όµως σε µια τέτοια περίπτωση δεν µπορεί να εξηγηθεί γιατί δολοφονήθηκε ή αυτοκτόνησε ο 39χρονος υπάλληλος, αφού οι υποκλοπές δεν φαίνεται να ήταν προσωπικό θέµα και σφάλµα του, αλλά συνολικό ζήτηµα.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο συγκεκριµένος υπάλληλος και άλλοι χαµηλόβαθµοι συνάδελφοί του να είχαν προσεγγιστεί από τους οργανωτές του κυκλώµατος των υποκλοπών και να έπραξαν κάτι ιδιωτικά. Κι όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τη διοίκηση της Vodafone, να ακολούθησε ο δραµατικός θάνατος του 39χρονου υπαλλήλου. Οι ερευνητές της υπόθεσης ψάχνουν λοιπόν ποιος µπορούσε να ήταν ο «ενδιάµεσος». Ερευνούν την περίπτωση πρώην στελέχους της εταιρείας, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί για την πρώτη έρευνα της ΕΛΑΣ για τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη. Όµως ο ίδιος τονίζει ότι το ενδιαφέρον του ήταν καθαρά συναδελφικό και ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον άτυχο υπάλληλο. Η έρευνα ωστόσο εξετάζει αυτά τα δεδοµένα από την αρχή…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017