Κεφαλογιάννης: Μικρός ήθελα να γίνω μηχανικός πυραύλων
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ μιλά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στη Σάσα Σταμάτη για την πολιτική αλλά και για την προσωπική του ζωή
Χαμογελαστός, επικοινωνιακός και με άφθονο χιούμορ, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συγκαταλέγεται στους Ελληνες πολιτικούς που μιλούν ανοικτά, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για τις απόψεις και τις θέσεις τους. Τα «Π» τον συνάντησαν στην «Παλιά Αγορά» στη Φιλοθέη και μας μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις, το Σκοπιανό, την οικογένειά του αλλά και τη μεγάλη του αγάπη, που είναι το πόλο.
Πώς σχολιάζετε τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό;
Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν είναι απλά μια κακή συμφωνία. Είναι μια απαράδεκτη συμφωνία. Μια μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Μια συμφωνία που, αντί να επιλύει προβλήματα, ανοίγει και νέες πληγές, δίνοντας το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να εγκρίνουν τα σχολικά βιβλία Ιστορίας που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στα σχολεία. Ο σημερινός πρωθυπουργός, περιφρονώντας τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, παρέδωσε «αμαχητί» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά συμφώνησε στην ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας». Τις πηγές του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι απέναντι στο εθνικό αίσθημα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο πρόσφατο παρελθόν διαδήλωναν στα Σκόπια ή υπέγραφαν διακηρύξεις να ονομαστεί το γειτονικό κράτος σκέτα «Μακεδονία».
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία την οποία δεν στηρίζει ούτε καν η κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κυβερνητικός του εταίρος. Και με την ευκαιρία της πρότασης δυσπιστίας, που πολύ σωστά κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία -το έσχατο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης-, όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και της Ιστορίας.
Εχουν περάσει πάνω από 100 μέρες από την ημέρα που οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στην Τουρκία. Είστε ο μοναδικός πολιτικός που τους έχει συναντήσει. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη του θέματος;
Στις 14 Μαΐου επισκέφθηκα τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τους δύο Ελληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Επέστρεψα με αντιφατικά συναισθήματα. Τιμή και υπερηφάνεια, γιατί συνάντησα δύο άξιους στρατιωτικούς μας που αντιμετωπίζουν αυτήν την περιπέτεια με ήθος, αξιοπρέπεια και υπομονή. Με υψηλό φρόνημα και ηθικό. Αλλά και βαθιά προβληματισμένος, έχοντας επίγνωση αφενός των επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς (μάλιστα, στο μέσον της προεκλογικής περιόδου), που ασκεί «πολιτικές ομηρείας», αφετέρου του ποινικού νόμου της Τουρκίας, που δίνει τη νομική δυνατότητα να κρατηθούν προφυλακισμένοι χωρίς δίκη για πέντε χρόνια.
Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την κράτηση των αξιωματικών τη θεωρείτε ικανοποιητική ή χλιαρή;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα, από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν απερίφραστα την Τουρκία για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Ενημέρωσα τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για την επίσκεψή μου στην Αδριανούπολη και με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απελευθερωθούν άμεσα δύο Ευρωπαίοι αξιωματικοί που φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα και κρατούνται αυθαίρετα από τις τουρκικές Αρχές. Οσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, αυτή καταδικάζεται απερίφραστα στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Η γειτονική χώρα καταγγέλλεται ως χώρα που δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών, κάνοντας συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και έχοντας επιθετικές βλέψεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και σε μια πρόσφατη απάντηση της ευρωπαϊκής επιτρoπής σε ερώτησή μου, στην οποία όχι μόνο καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά τα Ιμια ρητά και κατηγορηματικά αναφέρονται ως ελληνικά. Εχω και άλλες φορές τονίσει ότι η πολιτική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κόντρα στον λαϊκισμό εκείνης της εποχής, να εισέλθει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ιστορικά δικαιωθεί. Οπως έχει δικαιωθεί και η ιστορική ρήση του: «Τα πολιτικά οφέλη από την είσοδό μας θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα οικονομικά».
Τελικά, πότε θεωρείτε ότι θα γίνουν οι εκλογές; Το ερχόμενο φθινόπωρο ή το 2019;
Το καλό για τη χώρα θα ήταν οι εκλογές να είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή. Για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. Για να απαλλαγεί από μια κυβέρνηση αλλεργική στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, που υπερφορολογεί τους πάντες, που αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώνει τις συντάξεις. Για να απαλλαγεί, μια και καλή, από το ιδιότυπο άσυλο στους «μπαχαλάκηδες» και τους «Ρουβίκωνες». Από τους «νόμους Παρασκευόπουλου», που αποφυλακίζουν επικίνδυνους κακοποιούς. Από τις ιδεοληψίες Γαβρόγλου-Μπαλτά, που ονομάζουν ρετσινιά την αριστεία και θεωρούν το πανεπιστημιακό άσυλο «άσυλο ανομίας» και όχι άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Το κακό για τη χώρα είναι ότι την απόφαση για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών θα την πάρει ο σημερινός πρωθυπουργός. Οχι ασφαλώς με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, αλλά με μικροκομματικά κριτήρια: την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της ήττας του και την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Αλλά, ασφαλώς, δεν χρειάζεται ο πρωθυπουργός να έχει μαντικές ικανότητες για να γνωρίζει ότι, όσο παραμένει στην εξουσία, τόσο κινδυνεύει με «εξαέρωση» το κόμμα του στις επόμενες εκλογές και ο ίδιος με πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση.
Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής για ακόμα μία θητεία ή θα προσπαθήσετε να επιστρέψετε στην εκλογική σας περιφέρεια, στο Ηράκλειο;
Η ενασχόληση με την πολιτική και τα κοινά είναι για κάθε πολιτικό που σέβεται τον εαυτό του ένα διαρκές συμβόλαιο ευθύνης. Μια απόφαση ουσιαστικής προσφοράς στον πολίτη. Αυτό έχει σημασία. Οχι ο τρόπος τον οποίον θα επιλέξεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια απόφαση που θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος για τη Ν.Δ. ή υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με άλλα κόμματα;
Μονόδρομος για τη χώρα είναι η επιστροφή, έπειτα από τριάμισι χρόνια, στην οδό της κανονικότητας. Μονόδρομος για τη χώρα είναι η σοβαρότητα. Που επλήγη και συνεχίζει να πλήττεται βάναυσα στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στις επερχόμενες εκλογές το δίπολο δεν θα είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι σοβαρότητα ή λαϊκισμός. Και από το μέτωπο της σοβαρότητας δεν θα πρέπει να απουσιάσει καμία υπεύθυνη δύναμη. Γιατί το «δύσβατο μονοπάτι» για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο η αυτοδυναμία. Είναι ο «καθαρός ορίζοντας» τετραετίας. Και αυτόν πρέπει να επιδιώξει.
Πιτσιρικάς τι θέλατε να γίνετε;
Μηχανικός πυραύλων. Ηταν τότε η περίοδος που ο άνθρωπος κατακτούσε το φεγγάρι. Μετά με κέρδισε η γοητεία της πολιτικής. Η προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή άσκησε τεράστια επιρροή σε μένα και στην απόφασή μου από πολύ νεαρή ηλικία να ασχοληθώ με τα κοινά.
Με τη σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε;
Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας; Τι θαυμάζετε σ’ εκείνη; Ηταν έρωτας από την πρώτη στιγμή. Με την πρώτη ματιά. Είμαι ευτυχής που με επέλεξε στη ζωή της. Είναι η «Θεοδώρα» των παιδικών μου ονείρων. Μου χάρισε τρία εξαιρετικά παιδιά, τα οποία έχουν μια σπουδαία μητέρα. Είναι η βάση και το στήριγμα της οικογένειάς μας, της ισορροπίας της και της δικής μου.
Ποια μαντινάδα θα αφιερώνατε στον Αλέξη Τσίπρα;
«Να χαιρετάς τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις»... Γιατί οι χειρότεροι σύμβουλοι για έναν πολιτικό (από πολιτευτή έως πρωθυπουργό) είναι η αλαζονεία και η αμετροέπεια...
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα για εσάς;
Πολλές. Αλλά χωρίς δυσκολίες δεν μπορείς να αντιληφθείς και τα δικά σου όρια. Ούτε καν την αξία των ωραίων στιγμών που θα σου φέρει η ίδια η ζωή.
Στο παρελθόν υπήρξατε αθλητής του πόλο. Γιατί σταματήσατε; Σήμερα έχετε κάποιο χόμπι;
Το αστέρι σε εκείνη την ομάδα (όπου έπαιζε και ο συμμαθητής και φίλος μου Γιώργος Βουλγαράκης) ήταν ένας άλλος Κεφαλογιάννης. Ο Αρης Κεφαλογιάννης, που έπαιξε μάλιστα σε τέσσερις Ολυμπιάδες. Το προσπαθώ, όμως, ακόμα. Εχουμε εφεύρει ένα νέο άθλημα για πισίνα, το water rugby-polo.
«Τα ποιήματα που θα αφιέρωνα στα παιδιά μου»
Έχετε τρία παιδιά. Aν κάποιο από αυτά σας πει ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, τι θα του πείτε;
Θα τους ευχόμουν «καλό ταξίδι» σε αυτό τον κόσμο, τον γεμάτο από συγκινήσεις και εμπειρίες. Οπως έκανα και με τα ανίψια μου και με κάθε νέο άνθρωπο που μου κάνει την τιμή να ζητήσει τη γνώμη μου. Αλλά, ό,τι και αν τελικά αποφασίσουν, θα τους αφιέρωνα τρία ποιήματα, για να είναι παντοτινοί συνοδοιπόροι τους.
Το «Αν» του Κίπλινγκ:
«Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν, στον εαυτό σου αν μπορείς να ’χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν μα κι αδιάφορος να ’σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες, αν μπορείς να υπομένεις χωρίς ν’ αποστάσεις ποτέ καρτερώντας, ή μπλεγμένος με ψεύτες, μακριά να σταθείς, αν μπορείς απ’ το ψέμα κι αν γενείς μισητός, να μη δείξεις στρατί στο δικό σου το μίσος, κι ούτε τόσο καλός να φανείς κι ούτε τόσο σοφά να μιλήσεις».
Την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη:
«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις... ...Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν».
Και τη γνωστή ρήση του Γκάντι για τα 7 σφάλματα του κόσμου...
1. Πλούτος δίχως μόχθο
2. Ηδονή δίχως συνείδηση
3. Γνώση δίχως χαρακτήρα
4. Εμπόριο δίχως ηθική
5. Επιστήμη δίχως ανθρωπιά
6. Λατρεία δίχως θυσία
7. Πολιτική δίχως αρχές.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Ιουνίου, 2018