Μπέτυ Μπαζιάνα: Πώς από δασκάλα σε Δημοτικό έφτασε στο Πολυτεχνείο
Με διαδικασίες-εξπρές κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας
Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων υπάρχει μόνο μία οδός για την επιτυχία: εκείνη που καταλήγει στην έδρα ενός πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου. Το να μπορέσει κάποιος να γίνει πανεπιστημιακός καθηγητής αποτελεί την «κορυφή» της κοινωνικής αναγνώρισης και τη φυσική συνέχεια της ανάγκης που εκφράζεται ποικιλοτρόπως για «να έχουν όλοι ένα πτυχίο».
Στη δική της πορεία, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, ξεκίνησε από μια οργανική θέση δασκάλας σε δημοτικό σχολείο και κατέληξε σε αυτήν του μόνιμου ερευνητικού-διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Χρειάστηκαν μερικά χρόνια, αλλά τελικά τα κατάφερε.
Υπήρξε κάτι παράνομο σε αυτήν την πορεία; Τυπικά, όχι. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια πορεία που αποδείχτηκε πιο εύκολη απ’ ό,τι για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους αυτής της χώρας που έχουν τα ίδια ή παρόμοια επιστημονικά προσόντα. Ετσι, η επισημοποίηση της μετατροπής της θέσης της Περιστέρας Μπαζιάνα στο Πολυτεχνείο -από θέση απλής διοικητικής υπαλλήλου σε μέλος του διδακτικού προσωπικού προκάλεσε, όπως αναμενόταν, αντιδράσεις και συζητήσεις. Αυτή η μετατροπή της θέσης της έγινε φέτος το Πάσχα.
Η κυρία Μπαζιάνα ήταν δασκάλα Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας (έχοντας ωστόσο στα επιστημονικά της εφόδια και έναν διδακτορικό τίτλο). Από τη θέση αυτή πήρε απόσπαση για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και ο σύζυγός της γίνει πρωθυπουργός.Τρία χρόνια περίπου μετά, τον Δεκέμβριο του 2016, έκανε χρήση μιας διάταξης του νόμου και πήρε μετάταξη στο ίδιο ίδρυμα, οπότε εντάχθηκε σε θέση ΙΔΑΧ, βοηθητικό προσωπικό (σε διοικητική θέση), δηλαδή υπό μία έννοια μονιμοποιήθηκε, γιατί πλέον θα είχε θέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τελικά πριν από μερικούς μήνες, η σύντροφος του πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, έγινε μέρος πλέον του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΕΜΠ, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την περίοδο του Πάσχα.
Οπως ανέφερε συγκεκριμένα το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, «η μόνιμη υπάλληλος του Ιδρύματος, Μπαζιάνα Περιστέρα του Αχιλλέα, εντάσσεται σε οργανική θέση της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και σε μόνιμη θέση της Α’ βαθμίδας, ΠΕ Κατηγορίας, του Τομέα “Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής” της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Η ως άνω οργανική θέση ένταξης συνιστάται με μετατροπή της οργανικής θέσης που κατέχει.(Αριθμ. βεβ. ΓΔΟΥ / Υπουργείου Παιδείας, Eρευνας και Θρησκευμάτων: 61/3.1.2018». Εως τότε, η κυρία Μπαζιάνα ήταν διοικητική υπάλληλος του ΕΜΠ, ύστερα από δική της αίτηση. Παράλληλα όμως, παρέδιδε τα προηγούμενα χρόνια και μαθήματα στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε μαθήματα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Κοζάνης. Εναν χρόνο αργότερα διεκδίκησε μια θέση διδάσκουσας στο Τμήμα Θετικών Επιστημών στη Λαμία. Τελικά, όμως, επέστρεψε στο ΕΜΠ ως διοικητική υπάλληλος, θέση από την οποία και τελικά εξελίχθηκε σε μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.
Το θέμα είχε προκαλέσει πρόσφατα αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Ο κ. Μαυρωτάς έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «…ενώ διαμαρτυρόταν “οργισμένα” ότι δεν θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Να περιμένουμε τώρα το επόμενο βήμα, ότι οι ΕΔΙΠ θα γίνουν μέλη ΔΕΠ (σ.σ.: ΔιδακτικόΕρευνητικό Προσωπικό των ΑΕΙ); Για να δούμε...». Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τον κ. Μαυρωτά για εμπάθεια, κάνοντας λόγο για σενάρια δυσφήμησης του ΣΥΡΙΖΑ, για «γκεμπελισμό» και «λασπολογία». Και ο κ. Μαυρωτάς ανταπάντησε: «Επειδή αναφέρθηκε σε μένα ο κ. Πολάκης και επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι λέει η νομοθεσία και ποια είναι η κατάσταση στο Πολυτεχνείο, να του πω ότι η ένστασή μου δεν είναι στο αν είναι νόμιμη η ΕΔΙΠ-οποίηση της κ. Μπαζιάνα, αλλά στο ότι άλλα έλεγε πριν και άλλα έκανε τελικά».