Βρώμικο χρήμα πίσω από έναν Πικάσο
Πώς το θύμα θα νομιμοποιούσε ποσό – μαμούθ με το σπάνιο έργο – Η παγίδα του FBI και οι δύο Έλληνες dealers
Ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύφθηκε μια υπόθεση «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος μέσω ενός πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, στην οποία μάλιστα εμπλέκονται και δύο ονόματα Ελλήνων εμπόρων, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Οι έμποροι έργων Τέχνης Παναγιώτης Κυριάκου και ο θείος του Αρίστος Αριστοδήμου φέρονται να έχουν άμεση σχέση με την πώληση του πίνακα «Personnages» του Πικάσο, πίσω από την οποία ξετυλίγεται το τελευταίο διάστημα μια ιστορία που θα προβληματίσει όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγοράς Τέχνης.
Στην υπόθεση έχουν μπλεχθεί art dealers, χρηματιστηριακές εταιρείες και γραφεία συμβούλων αγοράς έργων Τέχνης, προκαλώντας σοκ και οργή στον χώρο. Ο Π. Κυριάκου, όπως αναφέρει η artnet, είναι ο επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Beaufort Securities, ενώ μπλεγμένη φέρεται να είναι και η Mayfair Fine Art στο Λονδίνο, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο έμπορος έργων Τέχνης Mathew Green.
Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές της Νέας Υόρκης, οι κατηγορούμενοι είχαν εδώ και χρόνια ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Εξαπατούσαν τους επενδυτές μέσω χειραγώγησης των μετοχών και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά (πολλά εκατομμύρια) τα «ξέπλεναν» μέσω τραπεζικών offshore και μέσω αγοραπωλησιών έργων τέχνης υψηλής αξίας μεταπώλησης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πίσω από το εμπόριο έργων Τέχνης κρύβονται είτε παράνομες συναλλαγές είτε υποθέσεις «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, καθώς είναι μια μη θεσμοθετημένη αγορά, που δεν υπακούει σε κανόνες. Γεγονός που διευκολύνει τους... πονηρούς. Ολα κυλούσαν ρολόι, μέχρι που οι εμπλεκόμενοι είχαν βρει το θύμα...
Τον ενδιαφερόμενο συλλέκτη-επενδυτή δηλαδή, για να τοποθετήσει τα χρήματά του στον πίνακα του Πικάσο, που θα υποσχόταν μεγάλη αξία μεταπώλησης μακροπρόθεσμα. Μόνο που... υπήρξε ανατροπή. Διότι ο τάχα ενδιαφερόμενος φιλότεχνος ήταν μυστικός πράκτορας του FBI.
Η απόπειρα της πώλησης πάγωσε λίγο πριν από τη μεταβίβαση της κυριότητας του πίνακα, με αποτέλεσμα να ξεσκεπαστεί η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Οι άνδρες που πλησίασαν τον πράκτορα του FBI για να του προτείνουν τον πίνακα του Πικάσο ήταν ο Π. Κυριάκου και ο Αρ. Αριστοδήμου. Θολό παραμένει, ωστόσο, το τοπίο σχετικά με την ιδιοκτησία του πίνακα του Πικάσο.
Πιθανότατα να ανήκε στον Mathew Green, ο οποίος αντιμετωπίζει τις πιο βαριές κατηγορίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα του artnet, ένα εφάμιλλο έργο είχε αγοραστεί το 2000 και δέκα χρόνια μετά είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Είχε μείνει απούλητο, έχοντας εκτιμηθεί μεταξύ 4 και 7 εκατ. δολαρίων.
Δεν είναι σαφές αν ο Green ήταν ο ιδιοκτήτης ή αν πουλούσε εκπροσωπώντας πελάτες του. Ακόμη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πίνακας είναι υπό τη μορφή δανεισμού στο μουσείο της Δανίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018