Στον θάνατο οδηγήθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι στην Ανατολική Αττική γιατί, όπως φαίνεται, δεν υλοποιήθηκε καµιά από τις εντολές που είχαν δοθεί µε σηµαντική καθυστέρηση, για την αποφυγή του πύρινου ολέθρου. Οπως αποκαλύπτουν τα «Π», η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έγγραφο µόλις στις 25 Μαΐου, πέντε ηµέρες πριν αρχίσει το καλοκαίρι (σ.σ.: χωρίς καµία αναφορά για «επείγουσα» κατάσταση), για τα µέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να ληφθούν, καθώς και για τις χρηµατοδοτήσεις που πρέπει να εγκριθούν για την προστασία των πολιτών από την πύρινη λαίλαπα, χωρίς όµως να τηρηθεί τίποτα από αυτά στη Ραφήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο έγγραφο του 2017 είχε αποσταλεί δύο µήνες νωρίτερα κι είχε την ένδειξη του κατεπείγοντος.

Το ίδιο είχε συµβεί και µε την αντίστοιχη εντολή του 2016, σε αντίθεση µε το φετινό, που εκδόθηκε στα τέλη Μαΐου, κάτι που δεν επέτρεψε σχεδόν κανένα χρονικό περιθώριο υλοποίησης των µέτρων ασφαλείας. Στο έγγραφο, µάλιστα, τίθεται και το ζήτηµα εκκένωσης περιοχών όπου εισβάλλουν οι πύρινες φλόγες, που και πάλι δεν εφαρµόστηκε τίποτα. Πέντε ηµέρες, λοιπόν, πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, αποστέλλεται 83σέλιδο έγγραφο, όπου υπάρχουν αναφορές για «προγράµµατα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις».

Σε αυτό ζητείται, χωρίς κανένα ουσιαστικό χρονικό περιθώριο, «οι διευθύνσεις Συντονισµού και Επιθεώρησης ∆ασών των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων να υποβάλουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στον Συντονιστή Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης ολοκληρωµένη πρόταση για την εκτέλεση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις».

Επίσης, ζητείται η επιτάχυνση της εκταµίευσης των κονδυλίων για τη δασοπυρόσβεση. Οπως σηµειώνεται, «στα πλαίσια αυτά παρακαλούµε τη Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών και ∆ασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίσπευση των διαδικασιών χρηµατοδότησης προγραµµάτων έργων και εργασιών που κρίνονται άµεσης προτεραιότητας για την αντιπυρική προστασία». Επιπλέον, ζητούνται «µέτρα πρόληψης και ετοιµότητας κατά τις ηµέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθηµερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας».  

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

 Ολα ωστόσο συγκροτούν ένα απέραντο ευχολόγιο, «καθηκοντολόγιο», που καταργείται µε δραµατικό τρόπο στην πράξη, µπροστά στο δέος της πυρκαγιάς και στην αδυναµία του κρατικού µηχανισµού για την αντιµετώπισή της. Οµως το συγκεκριµένο έγγραφο κρύβει και µία σηµαντική πλευρά για το δραµατικό ζήτηµα της εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι και της αρωγής προς τους εγκλωβισµένους, που δεν είχαν τρόπο διαφυγής.

Αρχικά, γίνεται λόγος για την ανάγκη «υλοποίησης του µέτρου της οργανωµένης αποµάκρυνσης πολιτών ως µέτρο προληπτικής προστασίας τους, που δροµολογείται εγκαίρως (ενώ η καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη) και κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις και περιορισµούς, η εκτίµηση των οποίων γίνεται µόνο σε τοπικό επίπεδο», µε τη δράση αυτή να «υλοποιείται µε ευθύνη των αρµοδίων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (δήµαρχος, αντιπεριφερειάρχης κ.λπ.)».

Οµως στο Μάτι δεν φαίνεται τελικώς να δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής µέσα στη γενική σύγχυση που επικράτησε και οι τοπικές δηµοτικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να είχαν οργανωµένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής. Στη συνέχεια, το έγγραφο της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας περιέχει άλλη µια υπόδειξη-εντολή, που όλοι έχουν «ξεχάσει» ή αγνοούν. Θέτει ζήτηµα «απεγκλωβισµού και διάσωσης πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώµα που βρίσκονται σε επαφή ή εντός του φλεγόµενου χώρου και η προσωπική τους ασφάλεια διατρέχει άµεσο και διαρκή κίνδυνο που απαιτεί την παροχή βοήθειας, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να µην υπάρξουν απώλειες».

Ωστόσο στο Μάτι δεν υπάρχει καµιά µαρτυρία για παρουσία πυροσβεστών, αλλά ούτε στρατιωτών, ή άλλων στελεχών της Πολιτικής Προστασίας που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους άτυχους κατοίκους που δεν ήξεραν, µέσα στην πύρινη λαίλαπα, πώς να ξεφύγουν.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Ιουλίου, 2018