Κιμ Γκλεν: Πώς από το Plan X έφτασε να εκτινάξει τα έσοδα της εταιρείας του
Μεταξύ του 2015 και του 2016 εκτινάχθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι 33 φορές παραπάνω
Το πολυθρύλητο εξάµηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ µε την περήφανη διαπραγµάτευση, το Plan X µε το διπλό νόµισµα και τα υπόλοιπα που πέρασαν στην Ιστορία, έχει ακόµα αρκετά σηµεία τα οποία δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς. Ενα από αυτά τα σκοτεινά σηµεία περιβάλλει τον Κορεάτη οικονοµολόγο Γκλεν Κιµ, τον σύµβουλο και συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Το µυστήριο γύρω από το συγκεκριµένο πρόσωπο δεν αφορά τόσο τις αρµοδιότητές του, οι οποίες αποκαλύφθηκαν όταν ο ίδιος τον Ιούλιο του 2017 ανέλυσε στην ιταλική Βουλή το σχέδιο διπλού νοµίσµατος και παράλληλων πληρωµών που είχε εκπονηθεί εν κρυπτώ το 2015 για λογαριασµό της ελληνικής κυβέρνησης, όσο τις αµοιβές του τα δύο χρόνια που εργάστηκε για το υπουργείο Οικονοµικών. Για το ύψος της αµοιβής του χύθηκε πολύ µελάνι, µε δηµοσιεύµατα του Τύπου να αναφέρουν ότι για τα δύο πρώτα χρόνια που παρείχε τις συµβουλές του στο υπουργείο Οικονοµικών ήταν περίπου 1.400.000 ευρώ, ένα ποσό που µεταφράζεται σε µηνιαίες αποδοχές περίπου 125.000 ευρώ, και για τον τελευταίο χρόνο «έπεσε» στις 70.000-80.000 ευρώ.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από το υπουργείο Οικονοµικών δεν δόθηκε ποτέ καµία επίσηµη απάντηση για το ακριβές ποσό της αµοιβής του Κορεάτη οικονοµολόγου, ο οποίος είχε διαφηµιστεί για τη θητεία του στη Lehman Brothers, στην επενδυτική τράπεζα Moelis & Company, στο υπουργείο Οικονοµικών της Ισλανδίας, όπως και στο γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών, αλλά και για τη συµµετοχή του στη δηµιουργία του EFSF και του ESM. Η συνεισφορά του στην ελληνική οικονοµία, έναν χρόνο µετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονοµικών, κρίνεται ως µηδαµινή και περιορίζεται στο Plan X µε το διπλό νόµισµα, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Την ίδια περίοδο, όµως, που συµµετείχε στη µυστική οµάδα του Γ. Βαρουφάκη, οι τσέπες του φούσκωναν από χρήµατα, όπως φαίνεται από τα επίσηµα λογιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιµα στην ιστοσελίδα της εταιρείας BizDb, που δηµοσιεύει πληροφορίες και στοιχεία για εταιρείες στη Μεγ. Βρετανία, οπότε και για την Kim & Associates Limited.
Η απορία που προκύπτει είναι πώς µπορούσε να φέρνει έσοδα στην εταιρεία του στο Λονδίνο, από τη στιγµή που δούλευε για λογαριασµό της κυβέρνησης, ενώ δεν εµφανίζεται να απασχολεί και προσωπικό.
ΕΚΡΗΞΗ
Εκεί φαίνεται ότι µεταξύ του 2015 και του 2016 υπάρχει µία έκρηξη στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του στο Λονδίνο, τα οποία µέσα σε έναν χρόνο είναι 33 φορές παραπάνω, χωρίς να αυξάνεται η καθαρή αξία της. Το ακόµα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των υποχρεώσεων από 9.800 λίρες το 2015 σε 594.400, πράγµα που σηµαίνει ότι έλαβε ένα µεγάλο ποσό για παροχή υπηρεσιών για ένα project το οποίο εµφανίζεται να µην έχει ολοκληρώσει µέχρι το τέλος του 2016, οπότε είναι και τα τελευταία διαθέσιµα λογιστικά στοιχεία.
Παράλληλα, παρατηρείται µία αύξηση και στα άµεσα ρευστοποιήσιµα ποσά, τη στιγµή που πρόκειται για µία εταιρεία που δεν εµφανίζει ιδιαίτερη δραστηριότητα από το 2012, όταν και δηµιουργήθηκε.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα µετρητά που έχει στη διάθεσή του από την ηµέρα που η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της είναι σταθερά χαµηλά, µε αντιπροσωπευτικό παράδειγµα το 2014, όταν ήταν 202 λίρες.
Ανθρωποι της αγοράς από το Λονδίνο λένε χαρακτηριστικά στα «Π» ότι ο Κορεάτης οικονοµολόγος συνεχίζει κανονικά τη ζωή του στη βρετανική πρωτεύουσα, έχοντας εκµεταλλευτεί στον µέγιστο βαθµό την εµπειρία από τη θητεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονοµικών. Εκτός από τη δική του εταιρεία, συνεργάζεται µε κορυφαίο γραφείο διαχείρισης κεφαλαίων ως σύµβουλος για επενδύσεις σε real estate.
Ακόµα και την εποχή που ήταν σύµβουλος στο υπουργείο Οικονοµικών, αποµακρυνόταν από τη βάση του όταν εκκρεµούσαν κρίσιµες διαβουλεύσεις που έπρεπε να γίνουν από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση µίσθωνε αεροπλάνο για να φέρει τον Κορεάτη πρώην σύµβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Λονδίνο στην Αθήνα και έπειτα από δύο ή τρία βράδια διαµονής σε ξενοδοχείο, που επίσης πλήρωνε το ελληνικό κράτος, επέστρεφε στο Λονδίνο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούσε το υπουργείο, όταν η παρουσία του ήταν απαραίτητη σε συνεδρίαση του Eurogroup