Συνέδριο πρόκληση από το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο» στη Φλώρινα
Ζητούν αναγνώριση «εθνικής μακεδονικής μειονότητας», «μακεδονική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση», «άνευ όρων επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων» - Ποιο είναι το κόμμα με τα πενιχρά εκλογικά ποσοστά που... ειδικεύεται στις προκλήσεις
Για την πλειονότητα των πολιτών που παρακολουθούν την εξέλιξη του «Μακεδονικού ζητήµατος» από τη δεκαετία του ’90 µέχρι σήµερα, το ουράνιο τόξο είναι παραπάνω από το οπτικό φαινόµενο που εµφανίζεται στην ατµόσφαιρα ύστερα από βροχή και αποκαλύπτει το φάσµα των χρωµάτων στη µορφή ενός τόξου. Είναι, επίσης, το αυτοαποκαλούµενο µειονοτικό κόµµα που ιδρύθηκε το 1994 µε έδρα τη Φλώρινα και το περασμένο Σαββατοκύριακο διοργάνωσε το 3ο τακτικό συνέδριό του.
Εκείνο που προκαλεί αρνητική εντύπωση, γνωστό βέβαια σε όσους γνωρίζουν τη δραστηριότητά του, είναι το γεγονός ότι στην επίσηµη ανακοίνωση το χωριό στο οποίο διεξήχθη το συνέδριο αναγράφεται πρώτα σε κυριλλικό αλφάβητο, στη γλώσσα που αποκαλείται «µακεδονική», ως «Горно Врбени» («Γκόρνο Βρµπένι»), µετά στα τουρκικά, ως «Εksi Su», και στο τέλος µε το επίσηµο ελληνικό όνοµά του, ως «Ξινό Νερό» Φλώρινας.
Η κάθοδος του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2019 αποτέλεσε και τον βασικό λόγο για τον οποίον έγινε το συνέδριο. Η απόφαση του συνεδρίου, περιλαμβάνει ανάλογες προκλήσεις με την ανακοίνωση για τη διενέργειά του, επαναλαμβάνοντας τις σταθερές θέσεις του κόμματος, ζητώντας από το ελληνικό κράτος:
1. Να αναγνωρίσει επιτέλους την εθνική μακεδονική της μειονότητα.
2. Να εισάγει τη μακεδονική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές όπου αυτή ομιλείται.
3. Να επιτρέψει άμεσα την άνευ όρων επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, κλείνοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που αποτελεί παράλληλα και την τελευταία ανοικτή πληγή του εμφυλίου πολέμου.
4. Να προχωρήσει άμεσα στην νομιμοποίηση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπως επιτάσσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
5. Να χρησιμοποιήσει την εθνική και γλωσσική διαφορετικότητα ως φορείς ανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στα πρότυπα των όσων εφαρμόζονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι ως πηγές συνεχών και απαράδεκτων διακρίσεων.
Η ανακοίνωση του κόμματος για το συνέδριο μάλιστα κλείνει στα «σλαβομακεδονικά» αναφέροντας Силно! Напред! Успех! το οποίο σημαίνει Δυνατά! Μπροστά! Επιτυχία!
Εικόνες από το συνέδριο
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Από την ηµέρα που ιδρύθηκε το σλαβόφωνο Ουράνιο Τόξο, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της δηµοσιότητας, λόγω όσων υποστηρίζει περί αναγνώρισης µειονότητας «εθνικών Μακεδόνων» στο ελληνικό κράτος και αυτό είναι το βασικό του αφήγηµα µε το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές από το 1994. Το αφήγηµα αυτό και η πρόκληση αντιδράσεων είναι ουσιαστικά και το µοναδικό αποτύπωµα του κόµµατος.
Συνέδριο είχαν πραγµατοποιήσει και τον Ιούλιο του 2015 µε θέµα την ανάλυση και παρουσίαση της -αποκαλούµενης- «µακεδονικής» ιστορίας και της ύπαρξης «µακεδονικής µειονότητας» στη Βόρεια Ελλάδα, µε τους παρισταµένους να µην ξεπερνούν τα 50 άτοµα.
Οι προκλήσεις από τα ελάχιστα στελέχη του Ουράνιου Τόξου, όµως, δεν σταµατούν στα συνέδρια. Τον περασµένο Ιανουάριο, µε επιστολή του κόµµατος στον ειδικό διαπραγµατευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίµιτς, υποστήριζαν την ονοµασία «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας».
Ο θόρυβος που έχει προκαλέσει από το 1994 είναι αντιστρόφως ανάλογος της απήχησης που είχε στις εκλογικές διαδικασίες όπου συµµετείχε. Ενδεικτικό είναι ότι οι ψήφοι του σηµειώνουν σταθερή πτώση, καθώς από τις 7.263 ψήφους στις ευρωεκλογές του 1994, έφτασε τις 5.737 ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014. Στις εθνικές εκλογές δεν έχει κατέβει αυτόνοµα, παρά µόνο σε συνεργασία µε το ΟΑΚΚΕ, µε τα αποτελέσµατα να είναι εξίσου απογοητευτικά.
Παρά τα πενιχρά εκλογικά του αποτελέσµατα, αναπτύσσει δραστηριότητα µέσω τόσο των µέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και επίσηµων ανακοινώσεων. Αντιπροσωπευτική είναι εκείνη που έχει εκδώσει µετά την υπογραφή της Συµφωνίας των Πρεσπών, διατυπώνοντας τη θέση ότι είναι «εναντίον της αλλαγής του συνταγµατικού ονόµατος της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και τη διαµαρτυρία για «απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων (σ.σ.: ελληνικών συνόρων) από εκείνους στη ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας».
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Τα ελάχιστα µέλη και οι εξίσου ελάχιστοι υποστηρικτές του εν λόγω κόµµατος αποτέλεσαν ένα από τα ακροατήρια στα οποία µπορούσαν να απευθυνθούν τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, υπό τον µανδύα του διεθνισµού και της αναγνώρισης του δικαιώµατος του αυτοπροσδιορισµού, χωρίς όµως να υπάρξει ποτέ κάποια χειροπιαστή συνεργασία σε επίσηµο επίπεδο.
Τα πράγµατα έγιναν κάπως πιο περίπλοκα όταν έγινε γνωστό ότι ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, είχε προσφύγει εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων το 1997 για την υπόθεση της µη αναγνώρισης του σωµατείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισµού» στη Φλώρινα, ενός φορέα που θεωρείται ως παρακλάδι του Ουράνιου Τόξου στην περιοχή.
Ο ίδιος βουλευτής, µάλιστα, την ηµέρα της υπογραφής της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες στις 16 Ιουνίου, δήλωνε στη σκοπιανή υπηρεσία της DW, µιλώντας άπταιστα τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, πως είναι πολύ χαρούµενος για τη συµφωνία επίλυσης του ονοµατολογικού. Το δίκτυο, µάλιστα, τον χαρακτήριζε «εθνικό Μακεδόνα».