Γιατί ο Ισημερινός έδιωξε από την πρεσβεία τον Τζούλιαν Άσανζ
Το παρασκήνιο μιας υπόθεσης που κρατά από το 2012
Για πολλούς η είδηση της παράδοσης του Τζούλιαν Άσανζ, του ιδρυτή των Wikileaks, στην αστυνομία του Λονδίνου έσκασε σαν βόμβα. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για ένα σίριαλ με απανωτά επεισόδια εκβιασμών που είχε αρχίσει να ξετυλίγεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Το 2012 ο Άσανζ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Σουηδία κατηγορούμενος για υπόθεση βιασμού. Ο ίδιος βέβαια το αρνήθηκε. Εκείνο το διάστημα ήταν στο Λονδίνο. Παρουσιάστηκε στη δικαιοσύνη και αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους.
Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του αριστερού προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Ο νεαρός πρόεδρος έβλεπε με συμπάθεια τις αποκαλύψεις των Wikileaks και προσφέρθηκε να βοηθήσει την κατάσταση: Έδωσε άσυλο στον Ασανζ στο έδαφός του στο Λονδίνο, δηλαδή στην πρεσβεία της χώρας του. Λέγεται ότι ο Άσανζ «τρύπωσε» στο κτίριο μεταμφιεσμένος σε διανομέα. Αργότερα, ο Κορέα τού έδωσε και ιθαγένεια.
Ωστόσο, ο Ραφαέλ Κορέα ολοκλήρωσε τις προεδρικές του θητείες το 2017 και στην εξουσία ήρθε ο Λένιν Μορένο. Αριστερός και εκείνος -το μαρτυρούσε και το όνομα που είχε επιλέξει. Όμως οι σχέσεις του με τον Άσανζ δεν ήταν καθόλου καλές. Ποτέ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το «αγκάθι» που κληρονόμησε από τον Κορέα.
Στην αρχή τού έκοψε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Μετά του αφαίρεσε το διπλωματικό άσυλο, επικαλούμενος «ανάρμοστες» δηλώσεις του Άσανζ μέσω των Wikileaks. Γενικότερα, για τον νέο πρόεδρο η παρουσία του Άσανζ στην πρεσβεία προκαλούσε συνεχείς πονοκεφάλους και κρίσεις στις σχέσεις της χώρας του με άλλα κράτη.
Δεν είναι παλιές οι απανωτές αναρτήσεις του Άσανζ για τον αγώνα των Καταλανών στο παράνομο (σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, γεγονός που εξόργισε τη Μαδρίτη. Οργή είχε προκαλέσει ο Άσανζ και στο επιτελείο των Δημοκρατικών, το 2016, με τη δημοσίευση των emails της Χίλαρι. Τότε που η Κλίντον πάλευε να γίνει πρόεδρος απέναντι στον Τραμπ.
Όλη αυτή η οργή «έσκαγε» στα σκαλοπάτια της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Πριν από λίγες μέρες, ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού δήλωνε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι «αρκετά ανεχθήκαμε την αγένεια και την αχαριστία του».
Ο ίδιος μετέφερε στους βουλευτές μέχρι πού έφτανε το θράσος του Άσανζ, ο τρόπος που φερόταν στο προσωπικό, αλλά και το γεγονός ότι στο τέλος έφτασε να απειλεί τους πάντες και να τους θεωρεί κατασκόπους.
Ο ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι ο Αυστραλός αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο εσωτερικό μιας πρεσβείας. Όσο για τον λογαριασμό: Στα 7 χρόνια, ο Ισημερινός έχει δαπανήσει 5,8 εκατομμύρια δολάρια για τον Άσανζ και 400 χιλιάδες δολάρια σε φάρμακα, σίτιση και... πλυντήριο.
Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι αποκαλύψεις των Wikileaks για οικονομικά σκάνδαλα που αφορούσαν στην κυβέρνηση Μορένο, αλλά και σε προσωπικά ζητήματα του ίδιου του προέδου.
Ένας «πόλεμος» από άπλυτα ήταν σε εξέλιξη με στόχο να μην ανοίξει η πόρτα της πρεσβείας και μπουν μέσα οι αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ.
Παράλληλα, έβλεπαν στο φως της δημοσιότητας και άλλες αποκαλύψεις ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να «πουλήσει» τον Άσανζ με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους της χώρας του.
Πώς κολλάνε οι ΗΠΑ στην υπόθεση;
Τα Wikileaks είχαν αναφερθεί στην ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχαν εκθέσει την Χίλαρι με τα emails. Επίσης, είχαν παρουσιάσει απόρρητα στοιχεία για τον πόλεμο των Αμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο ίδιος ο Άσανζ γνωρίζει ότι αν βρεθεί στη Σουηδία για την καταγγελία του βιασμού (η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει και πάλι) θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Αν δεν προηγηθεί το αίτημα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για έκδοσή του. Βάσει αυτού του αιτήματος, άλλωστε συνελήφθη.
Το βέβαιο είναι ότι ο Άσανζ θα περάσει περίπου μία διετία σε φυλακή της Βρετανίας, έως ότου η Δικαιοσύνη αποφασίσει. Ο «πόλεμος των δικηγόρων» μόλις ξεκίνησε.
Κάπως έτσι, ο χρόνος του πιο διάσημου χάκερ του πλανήτη τελείωσε. Και ο κόσμος είδε το παρακάτω βίντεο:
WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London. pic.twitter.com/OEeqmoksGr
— RT UK (@RTUKnews) April 11, 2019