Το πλεονέκτημα μετάδοσης που εμφανίζει η μετάλλαξη «Δέλτα» , η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως, είναι ένα σημάδι ότι ο… αγώνας μεταξύ του εμβολιασμού και του ιού θα μπορούσε να γύρει υπέρ του τελευταίου, εκτός και εάν οι χώρες επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και παραμείνουν σε επιφυλακή, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η μετάλλαξη, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε τουλάχιστον 92 χώρες και θεωρείται η «πιο ευέλικτη» μετάλλαξη του ιού που προκαλεί την Covid-19, με την ενισχυμένη ικανότητά της να «κυνηγά» τους ευάλωτους - ιδιαίτερα σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Μια έρευνα που επικαλείται η «Guardian» και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετάλλαξη αντιπροσωπεύει το 99% των νέων περιπτώσεων Covid, υποδηλώνει ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Άλφα». Μπορεί επίσης να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και είναι κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά από μία μόνο δόση.

Αρκούν 5-10 δευτερόλεπτα;

«Χρειάζεστε πολύ μεγαλύτερη κάλυψη για να προστατευθείτε από μια μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς. «Δείχνει απλώς το γεγονός ότι πρέπει πραγματικά να διατηρήσουμε χαμηλά τα κρούσματα, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των εμβολίων», πρόσθεσε.

Οι εκκλήσεις για προσοχή έρχονται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η μετάλλαξη «Δέλτα». Αξιωματούχοι υγείας της χώρας υποψιάζονται ότι μεταδόθηκε μέσω «τρομακτικά φευγαλέων» συναντήσεων διάρκειας περίπου πέντε έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούσαν ο ένας δίπλα από τον άλλον σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Εκείνη την περίοδο, δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Σίδνεϊ και ο κόσμος ήταν απίθανο να έχει εμβολιαστεί, δεδομένου ότι λιγότερο από το 5% του αυστραλιανού πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Η πόλη και ορισμένες γύρω περιοχές μπήκαν σε αυστηρό lockdown δύο εβδομάδων το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της «Δέλτα».

Σημαντικό το πλεονέκτημα μετάδοσης της «Δέλτα»

Είναι σαφές ότι η «Δέλτα» έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει για ποιον λόγο.

Η καθηγήτρια Catherine Noakes, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για έκτακτες ανάγκες, και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, πρότεινε τρεις πιθανούς λόγους: πρώτον ότι τα άτομα που μολύνει η «Δέλτα» έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι θα εκπέμπουν περισσότερα σωματίδια, δεύτερον ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτεθούν σε μικρότερο ποσοστό του ιού για να μολυνθούν ή τρίτον ότι ένας σχετικά μικρός χρόνος έκθεσης σε ένα μολυσμένο άτομο είναι αρκετός για τη διάδοση της νόσου.

Είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με το να βρίσκεται κοντά στον φορέα για λίγα δευτερόλεπτα, εάν ο φορέας εκπνεύσει ένα φορτίο σωματιδίων ιού και το άτομο τυγχάνει να εισπνέει ακριβώς τη λάθος στιγμή, είπε η ίδια.

«Αυτό που απαραίτητα δεν σημαίνει είναι ότι μεταδίδει με αυτόν τον τρόπο όλη την ώρα για όλους. Μπορεί κάλλιστα να είναι μία άτυχη στιγμή», διευκρίνισε η ίδια.

Συστάσεις για χρήση μάσκας – Η περίπτωση του Ισραήλ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να διατηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να εφαρμόζουν και άλλα μέτρα ασφαλείας, για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Το Ισραήλ, όπου περίπου το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, επανάφερε την εντολή για χρήση μάσκας την Παρασκευή, μόλις 10 ημέρες μετά την άρση της, ώστε να καταπολεμήσει την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων «Δέλτα».

Οι λοιμώξεις στη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως εξαιτίας δύο εστιών σε σχολεία. Η επιλεξιμότητα για το εμβόλιο επεκτάθηκε στους 12 έως 15 ετών τον περασμένο μήνα στη χώρα, αλλά η πρόσληψη στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα ήταν χαμηλή.

Η αύξηση των περιπτώσεων στο Ισραήλ δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αύξηση εισαγωγών και θανάτων στα νοσοκομεία, επομένως η κίνηση είναι πιθανό να είναι προληπτική, δήλωσε η Noakes.

«Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινωνία, οπότε ακόμα κι αν δεν έχετε μεγάλο αριθμό θανάτων, εξακολουθεί να προκαλεί πολλές διαταραχές, υποχρεωτική απομόνωση ανθρώπων, άτομα αρρωσταίνουν, άτομα με μακρά Covid», είπε.

Επιτακτική η ανάγκη για τείχος ανοσίας

«Το ιδανικό σενάριο είναι να χτίσεις το τείχος ανοσίας σου προτού εκτεθείς στις μεταλλάξεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το προστατευτικό επίπεδο, κι έτσι εάν έχεις μολύνσεις και αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχουν πολλοί ευπαθείς άνθρωποι για να μεταδώσουν αυτήν τη μόλυνση», είπε ο Griffin.

«Αυτό είναι σημάδι… Δεν έχει νόημα να το αφήνουμε ημιτελές - δεν μπορούμε να αγνοούμε τα παιδιά στις εκστρατείες εμβολιασμού», συνέχισε ο ίδιος. «Αν το κάνουμε, τότε θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε έναν κύκλο μεταλλάξεων», κατέληξε.