Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον , καθώς και η ταχύτητα εξάπλωσής της έχει ανατρέψει τα δεδομένα της πανδημίας, κάνοντας την περίοδο των εορτών, αλλά και τους επόμενους μήνες εξαιρετικά δύσκολους.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η οποία είναι 100 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα.

Οι ειδικοί προβλέπουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Εξαιτίας της έντονης ανησυχίας κυβέρνησης και ειδικών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Εκεί, εξετάστηκαν και συζητήθηκαν όλα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του ιού, εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Ακόμα, συζητήθηκαν όλοι οι τρόποι, ώστε να θωρακιστεί η χώρα και να αποτραπεί η διάχυση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως επισήμανε, η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία.

Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπογράμμισε πως «περιμένουμε μια δραματική αύξηση των μολύνσεων», σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια κατάσταση παρακολούθησης».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται ξανά lockdown. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε καθολικό lockdown, μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου. «Προχωράμε σε νέο lockdown. Είναι αναπόφευκτο διότι μας χτυπά το πέμπτο κύμα της πανδημίας Η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται ταχύτερα απ' ό,τι φοβόμασταν. Οφείλουμε συνεπώς να παρέμβουμε άμεσα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Προληπτικά. Αυτή είναι η πολύπλοκη ιστορία που έπρεπε να σας ανακοινώσουμε σήμερα».

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Βρετανία. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν χθες περισσότερα από 12.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης μετάλλαξης. Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και εκεί είναι ζήτημα χρόνου.

Στη Γαλλία ακυρώθηκαν όλες οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, με αύξηση του αριθμού των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και επαναπρογραμματισμό των θεραπειών.

Από την άλλη, η Γερμανία ανακοίνωσε καθεστώς καραντίνας δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.

Στην Ιταλία αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, αμέσως μετά τις γιορτές. Ειδικότερα, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, ειδικά ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Οι πολίτες του Ισραήλ απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, τη Βρετανία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους.