Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα είναι πλέον γεγονός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η νέα μετάλλαξη αφορά πλέον σε ποσοστό άνω του 90% των κρουσμάτων που ανιχνεύονται σε ημερήσιο επίπεδο.

Όπως είναι ήδη γνωστό τα απλά διαγνωστικά τεστ (self, rapid και pcr) δεν μπορούν να διακρίνουν αν κάποιος έχει μολυνθεί από την Omicron ή τη Δέλτα ή την Άλφα, καθώς χρειάζεται γονιδιωματική ανάλυση, μια εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία.

Τα συμπτώματα δε της Όμικρον μοιάζουν αρκετά με αυτά του κοινού κρυολογήματος και έτσι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δεν μπορούν να καταλάβουν αν έχουν μολυνθεί από κοροναϊό ή κάποια άλλη εποχική ίωση.


Τα συμπτώματα της Όμικρον

Οι κλινικοί γιατροί έχουν καταγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη λοίμωξη Covid-19, όπως βήχας, κόπωση, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Επίσης μερικές φορές αναφέρεται ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, ναυτία, εμετός και διάρροια.

Αλλά η συμπτωματολογία διαφέρει μεταξύ όσων είναι ανεμβολίαστοι, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και όσων έχουν κάνει και ενισχυτική δόση. Για παράδειγμα, στους εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις δεν εμφανίζεται συχνά πυρετός, εν αντιθέσει με τους ανεμβολίαστους.

Στην ιατρική βιβλιογραφία επίσης αναφέρεται ότι οι εμβολιασμένοι γενικά αναφέρουν ηπιότερα συμπτώματα της Omicron, τα οποία μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος.


Γιατί η Omicron προκαλεί ήπια νόσηση

Οι επιστήμονες απαντούν ότι ενδεχομένως να μην «φταίει» η μετάλλαξη αλλά η ανθρώπινη φύση καθώς πλέον έχουμε αποκτήσει ένα είδος ανοσίας στη λοίμωξη Covid-19 και άρα το σώμα μας έχει «εμπειρία» στην διαχείρισή της. Έτσι, λοιπόν, την αντιμετωπίζει ως ένα κοινό κρυολόγημα.


Ποια τα συμπτώματα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους

Στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, η Όμικρον έχει παρόμοια συμπτώματα με τη Δέλτα και τις προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο με ανάγκη εισαγωγή στο νοσοκομείο και ακόμα και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή και θάνατο. Άρα λοιπόν ένα ανεμβολίαστο άτομο δεν πρέπει να θεωρεί τη μετάλλαξη Omicron ένα κοινό κρυολόγημα γιατί δεν είναι.

Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σε ανεμβολίαστα άτομα έχουν καταγραφεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, ένδειξη πνευμονίας, όπως δηλαδή έχει αναφερθεί και με τις άλλες επικρατούσες μεταλλάξεις.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εμβολιασμένοι που παρουσιάζουν συμπτώματα της Covid-19

Οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο, αλλά δεν εμφανίζουν πυρετό) τότε ίσως έχουν Covid-19 και θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν τουλάχιστον σε rapid test.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στον διαγνωστικό έλεγχο τα καλά νέα είναι ότι η νόσος θα εξελιχθεί ήπια και θα μπορέσουν να αναρρώσουν σε μια εβδομάδα περίπου.