Επισταμένη και διαρκή παρακολούθηση απαιτεί ο νέος ιός Langya , 35 κρούσματα του οποίου έχουν ήδη καταγραφεί σε ανθρώπους στην Κίνα, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε εάν μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ούτε εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό αναφέρει σήμερα στο parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι “ο ιός Langya ανήκει στους henipaviruses, για τους οποίους δεν έχουμε κάποιον ιό, ο οποίος να κάνει παρατεταμένες μεταδόσεις μεταξύ ανθρώπων”, καθώς και ότι “ο Langya δεν έχει συνδεθεί με κάποιον θάνατο”.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό Langya την τελευταία τετραετία, ενώ θεωρείται πιθανό η μετάδοση νε έχει γίνει από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή. Το πρώτο κρούσμα, ένας 53χρονος διαπιστώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο ιός Langya ανήκει σε μια οικογένεια παθογόνων μικροοργανισμών και, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι ικανός να οδηγήσει στον θάνατο έως και το 75% των ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά.

Μέχρι στιγμής, κανένας άνθρωπος στην Κίνα που μολύνθηκε από τον ιό δεν έχει χάσει τη ζωή του

Κανείς από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό στην Κίνα, δεν έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, αν και οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, αλλά και του κοροναϊού: πυρετός, κόπωση, βήχας, πονοκέφαλος και εμετός. Ορισμένοι παρουσίασαν, επίσης, μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ εξετάστηκαν επειδή είχαν πυρετό.

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν εξέδωσαν προειδοποίηση για τον ιό που εντοπίστηκε στις επαρχίες Χενάν και Σαντόνγκ στη νοτιοανατολική Κίνα.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως ο Langya δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά σε ανθρώπους και οι ειδικοί πιστεύουν ότι μεταδόθηκε από άλλα ζώα.

Κινέζοι ερευνητές έχουν εντοπίσει τον ιό σε 71 από τις 262 μυγαλές που έχουν εξετάσει - ένα μικρό θηλαστικό που μοιάζει με τυφλοπόντικα - στις δύο κινεζικές επαρχίες όπου ξεκίνησε η νέα επιδημία. Μάλιστα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σχετικά με τον ιό, γνωστό και ως LayV, σε μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να προσδιορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο για τον LayV.

Ο Langya είναι henipavirus - της ίδιας οικογένειας με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται συνήθως στις νυχτερίδες».

Όπως και ο Covid, ο Nipah μπορεί να μεταδοθεί μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρος, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που νοσούν βαριά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον έχει κατατάξει ως έναν από τους ιούς που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον άνθρωπο - αλλά τουλάχιστον οκτώ δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.