Γκίκας Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε εξαιτίας της κατάστασης στην Κίνα
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναλύει τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα
Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ανησυχούμε, με βάση τα διαθέσιμα και γνωστά έως σήμερα σχετικά στοιχεία και επιδημιολογικά δεδομένα, σχετικά με το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η ισορροπία, την οποία έχουμε επιτύχει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέσα από τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του νέου κορονοϊού, από την είσοδο ταξιδιωτών προερχομένων από την Κίνα, όπου φαίνεται ότι επικρατεί μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η XBB.1.5, προς χώρες-μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζει σήμερα στο parapolitika.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Με βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει, λοιπόν, ο Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί ότι μέτρα ελέγχου των ταξιδιωτών από την Κίνα προς την Ε.Ε., τα οποία θα εφαρμόζονται στα αεροδρόμια της Κίνας, δεν θα αποδειχθούν ως λυσιτελή και, έτσι, οι σχετικές συλλογικές αποφάσεις στο επίπεδο της Κομισιόν και των αρμόδιων μηχανισμών της δεν πρόκειται να ανακόψουν ένα νέο κύμα της πανδημίας, ακόμη κι εάν υποθέσει κανείς ότι μπορεί η Ε.Ε. να βρίσκεται ενώπιον ενός τέτοιου, απευκταίου πάντα, ενδεχομένου.
Συγκεκριμένα, η σχετική ανάλυση του Γκίκα Μαγιορκίνη για το parapolitika.gr έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη έξαρση της COVID-19 στην Κίνα σχετίζεται με την αναστροφή των πολιτικών μηδενικής Covid. Οι αιτίες της έξαρσης είναι, λοιπόν, κατ’ αρχάς η διακοπή των πολιτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός πλέον κυκλοφορεί σχετικά πιο ελεύθερα απ' ό,τι πριν από τη διακοπή της πολιτικής μηδενικής Covid. Kατά δεύτερον, η υβριδική ανοσία των πολιτών, δηλαδή η ανοσία που οφείλεται στον συνδυασμό φυσικής μόλυνσης και εμβολιασμού, είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού, το λεγόμενο Rt, να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τον υπόλοιπο κόσμο που έχει αρκετά υψηλότερα επίπεδα υβριδικής ανοσίας. Η κατάσταση που βιώνουν, λοιπόν, στην Κίνα είναι κοντά στην κατάσταση που παρατηρήσαμε στον υπόλοιπο κόσμο με την έλευση της Omicron παραλλαγής πέρυσι τον Δεκέμβριο.
Είναι πιθανόν να δούμε την ανάπτυξη κάποιας νέας επικίνδυνης παραλλαγής εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα; Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το φαινόμενο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει την έλευση μιας νέας παραλλαγής ως αποτέλεσμα μιας έξαρσης. Οι παραλλαγές μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα χρόνιων λοιμώξεων σε ανοσοκατεσταλμένους και φαίνεται ότι μία διαδικασία που δεν μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε.
Σχετικά με πιθανότητα οι ταξιδιώτες από την Κίνα να επηρεάσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού εντός μιας χώρας είναι συνάρτηση της υβριδικής ανοσίας του πληθυσμού και της δυναμικής του στελέχους που κυκλοφορεί. Καθώς η έλευση των ταξιδιωτών δεν πρόκειται να μεταβάλει κανένα από τα 2 στοιχεία, δεν πρόκειται να αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση σε μία ευρωπαϊκή χώρα ως αποτέλεσμα της έλευσης ταξιδιωτών. Συνεπώς η λήψη των όποιων μέτρων περισσότερο ψυχολογικούς και πολιτικούς λόγους θα εξυπηρετήσει στην παρούσα φάση παρά αποτελεί κάποιο μέτρο που θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού».