ECDC: Εκτός στόχων η διεθνής κοινότητα στην προσπάθεια για την εξάλειψη του HIV/AIDS έως το 2030
Τι είχε πει πρόσφατα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV/AIDS καθώς και η θνητότητα που σχετίζεται με την εν λόγω λοίμωξη μειώνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κεντρική Ασία, ο διακηρυγμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στόχος για τον τερματισμού της επιδημίας της λοίμωξης HIV/AIDS έως το 2030 φαντάζει πλέον και με στοιχεία ως ένα όμορφο, αλλά απατηλό όνειρο...
Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) για τη διεθνή κατάσταση της επιδημίας, μόνον το 83% όλων των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV/AIDS γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της υγείας τους, μόνον το 85% των ατόμων τα οποία γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της υγείας τους λαμβάνουν θεραπεία και το μόνο το 93% των ατόμων τα οποία λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία εμφανίζουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε τονίσει με ιδιαίτερη έμφαση πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», την απαισιοδοξία του σχετικά με τον στόχο του ΠΟΥ για την πλήρη εξάλειψη του HIV/AIDS από τον πλανήτη, έως το 2030.
Η ερώτηση της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» και η αντίστοιχη απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη ήταν οι εξής:
Κατά τη γνώμη σας, κύριε καθηγητά, χάθηκε οριστικά η ευκαιρία για να επιτύχουμε πλανητικά τον στόχο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να έχει εκριζωθεί ο ιός HIV/AIDS έως το 2030;
Γκίκας Μαγιορκίνης: Με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά αδύνατον να εκριζωθεί ο ιός HIV/AIDS έως το 2030. Δυστυχώς, λόγω της φύσης της ασθένειας, θεωρώ ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Θα χρειαστούν νέες θεραπείες που θα επιφέρουν την πλήρη ίαση των ασθενών, κάτι που προς το παρόν δεν έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε παρά μόνο με θεραπείες εξαιρετικά βαριές και μη εφαρμόσιμες σε ευρεία κλίμακα.