Ερευνητές του The Ohio State Wexner Medical Center, γνωρίζοντας ότι η διατροφή και το στρες μπορούν να επηρεάσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, θέλησαν να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ στρες, διατροφής και δεικτών φλεγμονής στο αίμα, οι οποίοι μπορούσαν να μετρηθούν στο αίμα.
Μελέτησαν 38 γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο στο μαστό και 20 ακόμα γυναίκες, όλες από τις οποίες επισκέφτηκαν το Ohio State σε δυο διαφορετικές ημέρες και έτρωγαν ένα από δυο γεύματα. Το ένα γεύμα ήταν πρωινό με μπισκότα και σάλτσα που φτιάχνονταν κυρίως με κορεσμένα λιπαρά. Το άλλο γεύμα ήταν σχεδόν ταυτόσημο αλλά φτιαγμένο κυρίως με μονοακόρεστο ηλιέλαιο. Οι γυναίκες, μέσης ηλικίας 53 ετών, υποβλήθηκαν στο ερωτηματολόγιο Daily Inventory of Stressful Events για να διαπιστωθεί αν ένιωθαν στρες και οι ερευνητές τις ρώτησαν για τις εμπειρίες της προηγούμενης ημέρας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ελήφθησαν δείγματα από το αίμα των γυναικών πολλές φορές, και οι ερευνητές εστίασαν σε 2 δείκτες φλεγμονής και 2 δείκτες που προβλέπουν υψηλότερες πιθανότητες δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες. Μετά το γεύμα με κορεσμένα λιπαρά και οι 4 ανθυγιεινοί δείκτες ήταν υψηλότεροι σε σχέση με την κατανάλωση γεύματος με ηλιέλαιο. Ωστόσο, όταν οι γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν στρες την προηγουμένη ημέρα η διαφορά εξαφανίστηκε- κάνοντας το πρωινό με κακά λιπαρά ίδιο με το πρωινό με καλά λιπαρά.
Οι μετρήσεις σε όσες κατανάλωσαν κορεσμένα λιπαρά δεν άλλαξαν μετά το στρεσογόνο γεγονός. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι το στρες έχει τη δυνατότητα να ακυρώνει τα οφέλη της επιλογής πιο υγιεινών λιπαρών αλλά σημείωσαν ότι η φλεγμονή συσσωρεύεται με τον καιρό και συμβάλλει σε νόσους. Επομένως, συμβουλεύουν εναντίον της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών όταν κάποιος έχει στρες. Επίσης δηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, καθημερινά. Επομένως όταν προκύπτει στρες, το σημείο εκκίνησης θα είναι καλύτερο.
πηγή:tastyday.gr