Είναι νόστιμες, πολύ υγιεινές και μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
Ο λόγος για κάποια τρόφιμα πολύ αγαπημένα που θα ήταν καλό να τα βάλουμε στην διαστροφή μας άμεσα.

Μήλα
Tα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις φυτικής προέλευσης και μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις λοιμώξεις. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντικαρκινικές και ιδιότητες σχετικές με την καταπολέμηση όγκων. Για παράδειγμα, η φλορετίνη πολυφαινόλης αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μεταφορέας γλυκόζης 2 (GLUT2) η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη κυττάρων προχωρημένου σταδίου σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυροειδή ή σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το kale, περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μία μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και διεγείρει τον κυτταρικό θάνατο στα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη σε συνδυασμό με τη γενιστεΐνη, μια ένωση στη σόγια, μπορεί να αναστείλει σημαντικά την ανάπτυξη και το μέγεθος του καρκίνου του μαστού. Η σουλφοφαφάνη αναστέλλει επίσης την αποακετυλάση ιστόνης, ένα ένζυμο με συνδέσμους στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρότα
Τα καρότα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το ξεχωριστό πορτοκαλί χρώμα. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το βήτα-καροτένιο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια ανασκόπηση οκτώ μελετών δείχνει ότι η βήτα-καροτίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Μια άλλη ανάλυση δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καρότων οδηγεί σε 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Λιπαρά ψάρια
Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου αργότερα στη ζωή συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Τέλος, μια μελέτη που παρακολούθησε 68.109 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συμπληρώματα ιχθυελαίου τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν 63% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από όσους δεν το έκαναν.

Καρύδια
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο, οι ξηροί καρποί εμφανίζουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, αλλά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα καρύδια περισσότερο από άλλα είδη καρπών με κέλυφος. Τα καρύδια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται pedunculagin, την οποία το σώμα μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που δεσμεύονται τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σε μία μελέτη σε ζώα, ποντίκια που έλαβαν ολόκληρα καρύδια και έλαιο καρυδιού είχαν υψηλότερα επίπεδα γονιδίων καταστολής όγκων από ότι τα ποντίκια που έλαβαν φυτικό έλαιο.

Όσπρια
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Μία μετα-ανάλυση 14 μελετών δείχνει συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης οσπρίων και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ινών φασολιών και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φασόλια ήταν 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσους δεν συμπλήρωναν την καθημερινή πρόσληψη ινών.