Ποσοστό άνω του 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D , όπως αποτυπώθηκε σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει παράλληλα ο συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).

Οι 12 τροφές που παρέχουν βιταμίνη D

Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα.

Στρείδια
Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Τόφου
Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D.

Αβγά
Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Στα ψυγεία των supermarkets μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας
Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs) έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Δημητριακά πρωινού
Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D.

Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D
Στην αγορά κυκλοφορούν χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D. Βέβαια θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση τους, καθώς συχνά οι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη.

Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή.

Μαργαρίνη
Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση.