'Ερευνα στη Βρετανία: Ένα στα τρία παιδιά έχουν ορίσει ψεύτικη ημερομηνία γέννησης στα social media
Το 32% των παιδιών και εφήβων ηλικίας από 8 έως 17 έχουν ορίσει ηλικία που ξεπερνά τα 18 έτη
Σύμφωνα με έρευνα του Ofcom, το 1/3 των παιδιών και εφήβων ηλικίας 8 έως 17 ετών εμφανίζονται με ψεύτικη ημερομηνία γέννησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκοντας να ενταχθούν στον «κόσμο των ενηλίκων».
Η ανατιθέμενη από το Ofcom μελέτη της Yonder Consulting διαπίστωσε ότι το 77% των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας διαθέτει τουλάχιστον έναν δικό του λογαριασμό στα social media. Μάλιστα, το 60% των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 έχουν δικά τους προφίλ, ακόμα και σε sites στα οποία οι επισκέπτες βάσει όρου πρέπει να είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον 13ων ετών.
Σύμφωνα με το Ιndependent, αρκετές online καμπάνιες που έχουν ως αντικείμενο την ασφάλεια στο διαδίκτυο έχουν ζητήσει τη δημιουργία περισσότερων εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες, με σκοπό να προστατευτούν τα παιδιά από δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Ofcom εξέφρασε την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά θα μπορούσαν να τεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους. Ακόμα, παρόλο που πολλές πλατφόρμες έχουν περιορισμούς στους λογαριασμούς για νεότερους χρήστες, αυτοί καταργούνται σταθερά καθώς ο κάτοχος του λογαριασμού μεγαλώνει.Τα ποσοστά «ψεύτικης ηλικίας»
Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το 47% των παιδιών ηλικίας 8 έως 15 ετών με προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ορίσει την ηλικία τους στα 16 έτη και άνω, ενώ το 32% των παιδιών και εφήβων ηλικίας από 8 έως 17 έχουν ορίσει ηλικία που ξεπερνά τα 18 έτη.
Βάσει των στοιχείων της ίδιας μελέτης, εκτιμάται ακόμα ότι περίπου το 23% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών είχαν ορίσει ηλικία άνω των 18 στα προφίλ τους, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε υλικό που απευθύνεται σε ενήλικες.Τα εν δυνάμει βρετανικά μέτρα
Το πόρισμα έρχεται την στιγμή που οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά στα social media έχουν τεθεί στο επίκεντρο στη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα μετά την αυτοκτονία της Molly Russell, μιας 14χρονης, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της το 2017, ως θύμα των «αρνητικών αποτελεσμάτων του διαδικτυακού περιεχομένου» και συγκεκριμένα διαδικτυακού περιεχομένου που σχετιζόταν με την κατάθλιψη και τον τραυματισμό.
Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει δεσμευτεί να επαναφέρει σύντομα στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με σκοπό να πιέσει τις πλατφόρμες να προστατεύουν τους χρήστες τους, ιδιαίτερα τα παιδιά, από παράνομο, επικίνδυνο και επιβλαβές περιεχόμενο.
Ορισμένες πλατφόρμες, όπως οι ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, ενδέχεται, επίσης, να απαιτηθεί να εφαρμόσουν μεθόδους επαλήθευσης ηλικίας για να εμποδίσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτήσει ακόμα από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στις οποίες πιθανότατα είναι εφικτή η πρόσβαση των παιδιών να αξιολογήσουν τους κινδύνους βλάβης των υπηρεσιών τους και να θεσπίσουν αναλογικά συστήματα και διαδικασίες μετριασμού και διαχείρισης αυτών των κινδύνων.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γονείς αλλά και τα παιδιά είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της εισαγωγής μέτρων για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.