Φυσικά αντηλιακά: Σε τι υπερέχουν, πώς θα διαλέξετε το καλύτερο
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που κάνουν τα φυσικά αντηλιακά να ξεχωρίζουν για την επιδερμίδα σας αλλά και για το περιβάλλον;
Κάθε εποχή του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι το αντηλιακό είναι το «must have item» μιας και μας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, προλαμβάνοντας βλάβες του δέρματος αλλά και σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Με τον όρο φυσικά αντηλιακά αναφερόμαστε σε εκείνα που οι συνθέσεις τους αποτελούνται κυρίως από φυσικά συστατικά ή από φυσικά φίλτρα.
Αντηλιακά χωρίς parabens
Οι συγκεκριμένες συνθέσεις αντηλιακών μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα φιλικές για το δέρμα αλλά και για το περιβάλλον συγκεντρώνοντας πολλά πλεονεκτήματα. Έρευνες αναφέρουν ότι τα parabens, που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά συστατικά σε αντηλιακά, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διαταράξουν το ενδοκρινολογικό σύστημα αλλά και τις ορμόνες στο σώμα.
Ταυτόχρονα, η χρήση parabens στα αντηλιακά έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος ενώ μεγάλο ποσοστό τους εμφανίζεται και στον οργανισμό θηλαστικών της θάλασσας, όπως τα δελφίνια. Χρησιμοποιώντας αντηλιακά προσώπου αλλά και σώματος χωρίς parabens προστατεύετε το δέρμα σας από χημικά συστατικά αλλά και το περιβάλλον.
Ποια φυσικά συστατικά να αναζητάτε στο αντηλιακό
Η σύνθεση του αντηλιακού είναι καλό να περιέχει φυσικά συστατικά και ουσίες που καταπολεμούν τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός αντηλιακής, αντιοξειδωτικής αλλά και αντιγηραντικής προστασίας είναι απαραίτητος για να ανταπεξέλθουμε στον αυξανόμενο κίνδυνο της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και του περιβάλλοντος.
Αναζητήστε ενυδατικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, όπως οι βιταμίνες E, C και F αλλά και καταπραϋντικά συστατικά, που ενυδατώνουν και επουλώνουν σε βάθος την επιδερμίδα σας. Τέτοια συστατικά περιλαμβάνουν το βούτυρο καριτέ αλλά και φυτοχημικά συστατικά, όπως τα φλαβανοειδή.
Τι περιλαμβάνουν τα φυσικά φίλτρα;
Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου ή και τον συνδυασμό τους. Συνήθως δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα αλλά «αντανακλούν» τις ακτίνες του ήλιου, λειτουργώντας σαν ασπίδα.
Είναι ιδανικά για τους πιο ευαίσθητους τύπους επιδερμίδας, που έχουν τάση να εκδηλώνουν ερεθισμούς ή αλλεργίες ενώ συμπεριλαμβάνονται και στα παιδικά αντηλιακά.
Πώς διαφέρουν από τα χημικά φίλτρα;
Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα UV λειτουργούν απορροφώντας κυρίως τις ακτίνες UV και μετατρέποντάς τις σε άλλες μορφές ακίνδυνης ενέργειας, προστατεύοντας το δέρμα.
Ωστόσο, με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές φορές δεν μιλάμε για χημικά φίλτρα όσο για έναν συνδυασμό χημικών και φυσικών, που στοχεύουν στην προστασία του δέρματος από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.
Τα χημικά φίλτρα UV είναι συνήθως πιο ανθεκτικά από τα φυσικά φίλτρα, λόγω της αδιάβροχης σύνθεσής τους, με αποτέλεσμα να μένουν στην επιδερμίδα ακόμα κι εάν ιδρώνετε ή εάν βρίσκεστε στο νερό.
Το τελικό επίπεδο προστασίας εξαρτάται από την ποσότητα αλλά και την συχνότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να τα ανανεώνετε τουλάχιστον ανά δύο ώρες, εφαρμόζοντας γενναιόδωρες ποσότητες.