Εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία το κινητό σου;
Μάθε την αλήθεια για τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς μύθους
Τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Βασιζόμαστε σε αυτά για επικοινωνία, ψυχαγωγία, ακόμα και ως προσωπικούς βοηθούς μας. Ωστόσο, έχετε ποτέ εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην υγεία σας;
Είναι επικίνδυνα τα κινητά τηλέφωνα; Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Ας ρίξουμε όμως μια πιο βαθιά ματιά σε μερικούς από τους πιο διάσημους μύθους σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων: την ακτινοβολία, τον ύπνο μαζί τους κάτω από το μαξιλάρι, αλλά όχι μόνο.
Είναι επιβλαβής η ακτινοβολία του τηλεφώνου;
Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ένα είδος μη ιονίζουσας ακτινοβολίας που ονομάζεται ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF). Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι σε χαμηλότερη συχνότητα από την ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αφαιρέσει ηλεκτρόνια από άτομα ή μόρια.
Ένας μύθος σχετικά με την ακτινοβολία του τηλεφώνου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα εξακολουθεί να αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ωστόσο, η λήψη προφυλάξεων εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση της έκθεσής σας στην ακτινοβολία: σημειώστε ότι η ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ένα κινητό τηλέφωνο μειώνεται όσο αυξάνεται η απόσταση μεταξύ του τηλεφώνου και του σώματος.
Είναι επικίνδυνος ο ύπνος με το τηλέφωνο κάτω από το μαξιλάρι
Ένας άλλος μύθος είναι ότι το να κοιμάσαι με το τηλέφωνό σου κάτω από το μαξιλάρι σου είναι επικίνδυνο. Αν και δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, δεν συνιστάται.
Η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
Η χρήση του τηλεφώνου σας πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, οδηγώντας σε αϋπνία.
Πότε πρέπει να φορτίσουμε τη μπαταρία του κινητού
Το κινητό μας είναι πλέον αρκετά «έξυπνο» ώστε να έχει επιπλέον προστασία, οπότε όταν η μπαταρία του φτάσει στο 100%, σταματά να φορτίζεται, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να υπερφορτωθεί.
Οι ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το τηλέφωνο κάποιου να παίρνει φωτιά δημιουργήθηκαν από τηλέφωνα με ελαττωματικές μπαταρίες και όχι από υπερφόρτιση.
Αφήστε την μπαταρία να αποφορτιστεί περίπου στο 50% πριν τη συνδέσετε. Οι συνεχείς και περιττές επαναφορτίσεις μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Από την άλλη πλευρά, αποφύγετε να αφήσετε την μπαταρία να χάσει όλη την ισχύ.
Μην χρησιμοποιείται γενικούς φορτιστές για το τηλέφωνό σας
Οι γενικοί φορτιστές εξακολουθούν να είναι συμβατοί, αλλά κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές και όχι από τους αρχικούς κατασκευαστές του τηλεφώνου σας.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι είτε η ενέργεια που μεταδίδουν αυτοί οι φορτιστές είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη για το τηλέφωνό σας, οδηγώντας σε αργή φόρτιση ή υπερθέρμανση αντίστοιχα.
Είναι πάντα καλύτερο να προστατεύετε τον φορτιστή που συνοδεύει το ολοκαίνουργιο τηλέφωνό σας.
Επίσης, ο μετασχηματιστής στο φορτιστή σας τραβά πάντα ηλεκτρικό ρεύμα όποτε είναι συνδεδεμένος στην πρίζα είτε το τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο είτε όχι.
Επομένως, είναι καλύτερο να απενεργοποιείτε και να αποσυνδέετε τον φορτιστή όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.
Δεν φταίει η πόρτα… για το κακό σήμα
Και ποιος δεν έχει πει την πρόταση κάτσε να πάω στο άλλο δωμάτιο δεν έχω σήμα.
Πολλοί θεωρούν ότι μια κλειστή πόρτα επηρεάζει το σήμα του WiFi. Λάθος. Είναι ιδανικό να υπάρχει μια ανοιχτή διαδρομή μεταξύ της συσκευής και του router αλλά η κλειστή πόρτα του δωματίου σας σίγουρα δεν μειώνει την ισχύ του σήματος σας.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν μια σύνδεση Wi-Fi, όπως η παρουσία πολλών μετάλλων. Το μέταλλο μπορεί να αποδυναμώσει ή ακόμα και να μπλοκάρει τα σήματα Wi-Fi, όπως και τα κεραμικά πλακάκια, το σκυρόδεμα και κυρίως η φυσική απόσταση.