Γιατί το ανθρώπινο κρανίο έχει τόσο διαφορετικά σχήματα;
Ο πρώτος homo sapiens δεν είχε καμία σχέση με όσα νομίζουμε
Βλέπεις εκεί έξω πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, πολλά κεφάλια, το ένα διαφορετικό από το άλλο. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί είναι διαφορετικά; Μέσα από σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Quora, θα επιχειρήσουμε να βρούμε την αλήθεια.
«Σύμφωνα με το κεφάλαιο της Γένεσης, το ανθρώπινο γένος ξεκίνησε να ζει σε ένα καυτό και ξερό από υγρασία μέρος. Και είναι γεγονός πως τα ξηρά κλίματα βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να αποδεσμεύει ζέστη πιο γρήγορα και ο έντονος ήλιος μαυρίζει το δέρμα.
Άρα, αυτή ήταν η πιθανή εικόνα του πρώτου ανθρώπου.»
Άρα ο πρώτος homo sapiens δεν είχε καμία σχέση με αυτό:
Mάλλον έμοιαζε περισσότερο κάπως έτσι:
«Με την πάροδο του χρόνου, οι ανθρώπινοι πληθυσμοί μετακινούνταν διαρκώς και μέσα από πολέμους, μάχες και κυνήγι, κέρδιζαν την θέση τους σε κάθε ήπειρο.»
«Κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν στην Ινδία. Με σκούρα επιδερμίδα, και με τα κρανία των νέγρων προγονών τους, επιχείρησαν να προσαρμοστούν σε ένα υγρό, ζεστό, τροπικό κλίμα μιας νέας χώρας.» «Ο άνθρωπος ξεκίνησε να αποθηκεύει λίπος. Μέχρι και ο σκελετός του προσώπου «φούσκωσε» λίγο, ενώ ο (πιο ήπιος πλέον) ήλιος, βοήθησε στο να αρχίσουν να φυτρώνουν μαλλιά στο ανθρώπινο κρανίο, Αποκτήσαμε πιο μακρόστενα πρόσωπα.»
«Το ταξίδι στις στέπες της Ευρασίας, έφερε τον άνθρωπο αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως παρτέρια με γρασίδι, έντονο κρύο, χιόνι το χειμώνα. Το χρώμα του δέρματος έγινε πιο λευκό και οι μύτες των ανθρώπων πιο πλακουτσωτές, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση τους στο κρύο.»
«Οι τρίχες του προσώπου ενίσχυαν το κίνδυνο σχηματισμού πάγου στα πρόσωπα των ανθρώπων, άρα με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να χάνονται. Αποκτήσαμε διπλούς επίκανθους, που βοηθούσαν τα μάτια να ανοιγοκλείνουν εύκολα, αποφεύγοντας τον πάγο και το χιόνι. Οι επίκανθοι έφεραν το αμυγδαλωτό σχήμα των ματιών. Όσο το κλίμα γινόταν πιο ψυχρό, αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονταν πιο έντονα.»
Φτάνοντας στην Αμερική
«Πιο κοντά στον Ισημερινό πλέον, τα πρόσωπα μας γίνονταν πιο γωνιώδη και το χρώμα του δέρματος πιο σκούρο. Ναι, ήμασταν όμορφοι…»
«Στη συνέχεια, το ταξίδι προς την Ευρώπη, έφερε τον άνθρωπο αντιμέτωπο ξανά με πιο ψυχρά κλίματα. Επίσης τον έφερε αντιμέτωπο με τον πρόγονο του, homo neanderthalensis, που είχε αποικήσει στον Βορρά. Πολεμήσαμε, μετά κάναμε σεξ με τις γυναίκες τους.»
«Όταν κάποιοι από εμάς (κάτω αριστερά) ζευγάρωσαν με κάποιους από αυτούς (δεξιά), ένα νέο είδος προσώπου δημιουργήθηκε.»
Το σαγόνι μας μεγάλωσε οι γωνίες του προσώπου πάνω από τα μάτια τονίστηκαν περισσότερο.
Τα πρόσωπα μας έγιναν πιο μακρόστενα και τα στόματα μας εξείχαν λιγότερο, άρα και τα δόντια μας ήταν πια περισσότερο συγκεντρωμένα.
Ξεκινήσαμε να θυμίζουμε περισσότερο αυτό:
Παραλλαγές του κρανίου «Ως προς τις παραλλαγές του κρανίου, υπάρχει ένα στοιχείο που μας δίνει συνεχώς αποτελέσματα: η αυξητική ορμόνη. Αυτή προκαλεί την αύξηση στα κόκαλα όλου του σώματος, ακόμα και σε αυτά του προσώπου. Τα κόκαλα των άκρων και της σπλήνας κλείνουν στο τέλος της εφηβείας, αλλά τα κόκαλα του προσώπου όχι, μπορούν να μεγαλώνουν κι άλλο, με την συνδρομή της αυξητικής ορμόνης.»
«Άρα αν τα επίπεδα τεστοστερόνης/αυξητικής ορμόνης ενός ατόμου είναι σε υψηλά επίπεδα στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, μετά την εφηβεία, το σχήμα του κρανίου τους θα αλλάξει. Το σαγόνι και το μέτωπο θα γίνουν πιο εμφανή. Αυτό (αν συμβαίνει μετά την εφηβεία) ονομάζεται ακρομεγαλία. Δες τις διαφορές ανάμεσα σε ένα φυσιολογικό κρανίο και ένα κρανίο ακρομεγαλίας παρακάτω.» Τελικά Όσο μεγάλο, μικρό, παράξενο αν είναι το σχήμα του κρανίου σου, δεν σημαίνει ότι είσαι πιο έξυπνος/χαζός/αστείος/διαφορετικός από τους άλλους.
πηγη: tilestwra.com