Aν και τα τελευταία χρόνια η γιαπωνέζικη κουλτούρα έχει επηρεαστεί πολύ από την Αμερική, υπάρχουν κάποια πράγματα που μένουν απαράλλακτα.
Ο δεκάλογος της Γιαπωνέζας είναι ο παρακάτω:
H διατροφή τους έχει μεγάλη ποικιλία. Προτιμούν τα ψάρια, τα φύκια, τα λαχανικά, την σόγια, το ρύζι, τα φρούτα και το πράσινο τσάι.
Το πρωινό είναι το κυρίως γεύμα της ημέρας.
Η διατροφή τους είναι ευέλικτη και ισορροπημένη και φυσικά δεν τρώνε fast food.
Tο χειμώνα τρώνε ψάρια είτε κρέας, πίνουν ζεστά ροφήματα και δοκιμάζουν διάφορες παραλλαγές σε σούπες, ενώ το καλοκαίρι προτιμούν κρύες σούπες, θαλασσινά, κρύο ramen και σαλάτες.
Τα φαγητά είναι είτε βραστά είτε ψητά, είτε στον ατμό, στην σχάρα ή σε ειδικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
Τα λαχανικά κόβονται σε φέτες να μαγειρεύονται πιο γρήγορα, ενώ διατηρούν τέλεια τα συστατικά τους.
Ο ζωμός λαχανικών αντικαθιστά τα μπαχάρια που βάζουμε εμείς - δεν βάζουν μπαχαρικά και προτιμούν τα φαγητά ελαφριά, για να μη ταλαιπωρείται το στομάχι, το συκώτι και τα νεφρά.
Το φαγητό είναι τελετουργικό στην Ιαπωνία. Θέλει το χρόνο του, ακόμη και στο στήσιμο του τραπεζιού.
Εννοείται πως τρώνε αργά με μικρά κομμάτια και οι μερίδες είναι μικρές.
To πρωινό μπορεί να γίνει και το μεσημεριανό τους και περιλαμβάνει ψάρι, ρύζι, ομελέτα, σούπα, σόγια με χόρτα, φύκια και τσάι.