Ο Δήμος Πάρου ξεκίνησε καμπάνια για τις Πασχαλινές εκδηλώσεις του
Ενημερωτική εκστρατεία σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ενημερωτική εκστρατεία για τη διάδοση των Πασχαλιάτικων εορτασμών στο κυκλαδίτικο νησί εγκαινιάζει ο Δήμος της Πάρου με στόχο την προσέλκυση κοινού που ενδιαφέρεται να ζήσει από κοντά τη θρησκευτική κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας που είναι συγκλονιστική με τις αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Πάρου απέστειλε ενημερωτικό υλικό στα Γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό καθώς και σε επιλεγμένα ταξιδιωτικά γραφεία και δημοσιογράφους, όπου περιγράφονται όσα πρόκειται να διαδραματιστούν στη διάρκεια της συγκεκριμένης εορταστικής περιόδου.
Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι επισκέπτες βιώνουν την απόλυτη κατάνυξη της Μεγάλης Πέμπτης στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.
Την νύχτα οι πιστοί ξενυχτούν, ψέλνουν και στολίζουν τον επιτάφιο με τα πιο εντυπωσιακά και ευωδιαστά άνθη των κήπων τους.
Την Μεγάλη Παρασκευή, με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Εκατονταπυλιανή ή στον Άη Γιώργη στη Λαγκάδα όπου η αποκαθήλωση γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα.
Το μεσημέρι στις εκκλησιές, προσφέρονται τα «Μεράσματα» (κέρασμα νηστίσιμα) για να συγχωρεθούν οι ψυχές ενώ στον Πρόδρομο ποτέ δεν λείπει η παραδοσιακή «ρεβυθάδα».
Πλήθος κόσμου συρρέει με συγκίνηση στην εσπερινή λιτανεία στη Μάρπησσα, τα Μάρμαρα, τον Πρόδρομο, τις Λεύκες και το Άσπρο Χωριό όπου κάθε χρόνο γίνονται οι αναπαραστάσεις των Παθών του Κυρίου. Εκεί, οι πιστοί βιώνουν την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Όρος των ελαιών, την Ανάβαση στο Γολγοθά, το πριν Αλέκτωρ Φωνήσαι, την κρεμάλα του Ιούδα, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο θρήνο.
Στην Παροικία, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την συνάντηση των επιταφίων από τις τρεις ενορίες στο λιμάνι και την κατάμεστη λιτανεία στην παραλία της πόλης και τον παραδοσιακό οικισμό. Στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και την ιστορική ανδρώα μονή Λογγοβάρδας γίνεται ολονυκτία σε πνεύμα απόλυτης κατάνυξης.
Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γειτονιές μοσχοβολούν. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα «Λαζαράκια», στο χώρο «Δεξαμενή» στο χωριό του Προδρόμου, αφιερωμένα στην Ανάσταση του Λαζάρου Την Κυριακή των Βαΐων, κατά τη διάρκεια της λιτανείας μικροί και μεγάλοι με τα περήφανα βάγια στα χέρια τραγουδούν έξω από την εκκλησία.
Την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθεί η Ανάσταση του Κυρίου.
Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το νησί αντιλαλεί από τις εύθυμες Αναστάσιμες καμπάνες και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους να μοιραστεί το άγιο φως και να ανταλλάξει ευχές αγάπης.
Την Κυριακή του Πάσχα γλέντια και πανηγύρια οργανώνονται σε όλο το νησί με άφθονο φαγητό, κρασί και χορό μέχρι αργά το βράδυ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραδοσιακό γλέντι στο βενετσιάνικο λιμανάκι της Νάουσα. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ανάστασης αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο «των μπουρλοτιέρηδων», που έλκει την καταγωγή του από τους θρυλικούς μπουρλοτιέρηδες της Ελληνικής Επανάστασης και διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας αναλλοίωτο.
Όλα αρχίζουν με την Λιτάνευση των Εικόνων της Παναγίας που ξεκινούν ταυτόχρονα από τους ιερούς ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Παντάνασσας και διέρχονται από τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, καθώς και το λιμανάκι της Νάουσας, για να καταλήξουν παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών στην κεντρική πλατεία όπου και σταματούν την πορεία τους εξαιτίας της βροχής από βαρελότα που αρχίζουν να ρίχνονται εκείνη τη στιγμή.