Η κανέλα έχει επιβεβαιωθεί, από επιστημονικές έρευνες, ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, που οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού.

Πέρα λοιπόν από μια αγαπημένη γεύση, ευχάριστη οσμή και φαρμακευτικές ιδιότητες, η κανέλα μας χαρίζει και πλούσια διατροφικά συστατικά. Το κυριότερο συστατικό της κανέλας είναι η σιναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde). Το συστατικό αυτό δρα επάνω στα αιμοπετάλια και βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Παράλληλα, η σιναμαλδεΰδη, που περιέχεται στην κανέλα, έχει συνδεθεί και με αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά προσφέρει και αντιμικροβιακή προστασία, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων.

Η γιαγιά μας λοιπόν, και κάθε έμπειρη και παλαιή μαγείρισσα, κάτι ξέρει όταν βάζει κανέλα στα φαγητά, ακόμα και στα ωμά, κι όταν μας χαρίζει καραμέλες κανέλας, με ένα χρώμα άλλοτε πιο σκούρο άλλοτε πιο ανοιχτό καφέ-κόκκινο. Να’χαμε τώρα κι εκείνη τη μηλόπιτα φρέσκια από την κουζίνα με μπόλικη κανέλα.