Για να αποτελεί η σαλάτα το κυρίως γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να περιέχει εκτός από λαχανικά και μια πηγή λιπαρών (πχ ελαιόλαδο, μουστάρδα, τυρί), μια πηγή πρωτεΐνης (πχ κοτόπουλο, τόνος, γαλοπούλα) και φυσικά μια πρόσθετη πηγή αμύλου (κρουτόν, ψωμί, φρυγανιές, καλαμπόκι).

Τα λαχανικά της σαλάτας μπορεί να είναι φρέσκα λαχανικά εποχής (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κλπ), ωμά ή βραστά.

Η πηγή λιπαρών που ενδείκνυται, για να είναι υγιεινή η σαλάτα, είναι το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα ή και μια σως με γιαούρτι.

Πηγή λιπαρών είναι επίσης το τυρί, το οποίο αποτελεί και καλή πηγή πρωτεΐνης.

Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα είναι ο τόνος, το κοτόπουλο, το ζαμπόν γαλοπούλας, το αυγό, τα θαλασσινά και ο σολομός.

Τέλος, πηγές αμύλου ιδανικές για σαλάτα είναι το κους κους, το κρουτόν, το καλαμπόκι, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα κρίθινα παξιμάδια και το ψωμί.