Tips για να γλιτώσετε θερμίδες στις διακοπές
Ένας μίνι διατροφικός οδηγός από τον διαιτολόγο Νικόλαο Μαντίκα
Είστε ένας άνδρας ή μια γυναίκα που ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους; Είστε ένας άνθρωπος που του αρέσουν απλά τα ταξίδια; Είστε σε πρόγραμμα διατροφής και φοβάστε πως κατά την διάρκεια των διακοπών θα κάνετε “παρασπονδίες”;
Σε όποια ερώτηση και αν απαντήσατε ναι, λύσεις υπάρχουν και ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και μέλος του Health and Care Professions Council της Μ.Βρετανίας, Νικόλαος Μαντίκας, θα σας τις δώσει ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα...
Καταρχήν να ξεκαθαριστεί το εξής : ναι είναι αρκετά δύσκολο για έναν άνθρωπο να μπορέσει να πει μερικά όχι και να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές σε τέτοιες περιστάσεις.
Μπορεί όμως να γλιτώσει αρκετές θερμίδες και να καταφέρει τουλάχιστον να μην πάρει βάρος αν ακολουθήσει κάποιες απλές οδηγίες – συμβουλές :
• Σημαντικότατο ρόλο παίζει η διατροφική οργάνωση. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας σνακ χαμηλά σε θερμίδες (κράκερς, φρούτα, μια χούφτα ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, αβγό βραστό) ώστε να μην αγοράζουμε από τον δρόμο, τις καντίνες, τους αυτόματους πωλητές ή άλλα σημεία σνακ αμφιβόλου διατροφικής αξίας.
• Προσέχουμε όχι μόνο τι τρώμε αλλά και τι πίνουμε. Για παράδειγμα το αλκοόλ, οι χυμοί, οι καφέδες με διάφορες κρέμες προσθέτουν πολλές ανούσιες θερμίδες
• Προσπαθούμε το πρωινό, το δεκατιανό και το απογευματινό να είναι το ίδιο με αυτό που έχουμε στην καθημερινότητά μας.
• Φροντίζουμε να κάνουμε καταμερισμό θερμίδων! Για παράδειγμα, αν μείνετε πολλές μέρες σε ένα ξενοδοχείο με πλούσιο πρωινό, μπορείτε κάθε μέρα να διαλέγετε διαφορετικούς συνδυασμούς ώστε να τα γευτείτε σταδιακά όλα. Αν τα γευτείτε όλα σε μια ημέρα, το πιθανότερο είναι τελικά να μην ευχαριστηθείτε, να «βαρυστομαχιάσετε» και φυσικά να πάρετε απότομα βάρος.
• Αποφεύγουμε τα τηγανιτά, τα σφολιατοειδή, τα πολύπλοκα φαγητά, τις παχυντικές σως και τις βαριές σάλτσες.
• Προσέχουμε επίσης την επιλογή των γλυκών αναζητώντας έξυπνες λύσεις (σοκολατούχο γάλα χωρίς ζάχαρη, ζελέ light, μπάρες δημητριακών, 1 μικρή σοκοφρέτα, 30γρ. σοκολάτας με στέβια)
• Δεν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί καθώς έτσι υπάρχει κίνδυνος για επεισόδια υπερφαγίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Όλοι έχουμε σκεφθεί «ας μην φάω τίποτα όλη μέρα για να φάω το βράδυ»…
• Αν είναι εφικτό, παίρνουμε μαζί μας μια ζυγαριά για να ζυγιζόμαστε κάθε 2-3 μέρες ή ελέγχουμε συχνά το βάρος μας σε κάποιο φαρμακείο (με τις ίδιες συνθήκες)
• Πριν αγοράσουμε κάποιο «άγνωστο» προς εμάς τρόφιμο διαβάζουμε την «ετικέτα» του ώστε να ελέγξουμε λιπαρά και θερμίδες (Πριν αγοράσουμε ένα ρούχο δεν βλέπουμε την τιμή του και το μέγεθος του;)
• Έχουμε έτοιμες δικαιολογίες / στρατηγικές για να απαντάμε σε διάφορα ερεθίσματα (πχ αρνούμαστε κάποιο κέρασμα με ευγενικό τρόπο)
• Βρίσκουμε διάφορες αφορμές ώστε να έχουμε φυσική δραστηριότητα (όπως κολύμπι, θαλάσσια σπορ, βόλτες, περπάτημα στα αξιοθέατα της πόλης)
• Προσπαθούμε να συμπληρώνουμε καθημερινά ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων (βοηθά στον αυτοέλεγχο και έχουμε την αίσθηση του τι καταναλώνουμε)
• Θυμόμαστε πάντα τα κίνητρά μας και τα πολλά οφέλη που έχει η απώλεια κιλών ή αν έχουμε ήδη χάσει πολλά κιλά, φέρνουμε στην μνήμη μας το πόσο έχουμε κοπιάσει ώστε να είμαστε πιο συγκρατημένοι στις διατροφικές επιλογές μας
Κλείνοντας, η βιομηχανία τροφίμων, το σύγχρονο μάρκετινγκ, ο ανταγωνισμός των εστιατορίων αλλά και γενικότερα των εταιριών εστίασης μας βομβαρδίζουν καθημερινά με καινούργιους πειρασμούς - προϊόντα συνοδευόμενα συνήθως από επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «Παραδοσιακό, Χειροποίητο».
Ειδικά, όταν είμαστε σε πιο χαλαρές περιόδους ενδίδουμε ακόμα πιο εύκολα σε αυτούς τους πειρασμούς. Φυσικά και μπορείτε να καταναλώσετε κάτι παραπάνω σε κάποιο ταξίδι ή γενικότερα στις διακοπές σας ωστόσο καλό είναι να σκέφτεστε πως διακοπές σημαίνει «διακόπτω» την ρουτίνα που μου προκαλεί η καθημερινότητα αλλά δεν διακόπτω τις καλές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να έχω αποκτήσει ή που προσπαθώ να αποκτήσω!