Η επιστήμη «μίλησε»: Κάποια βακτήρια μας κάνουν... κάλο
Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή ως μέσο για την παραγωγή οφέλους για την υγεία
Τα βακτήρια έχουν τη φήμη ότι προκαλούν ασθένειες οπότε η ιδέα του να καταναλώσετε από το στόμα κάποια βακτήρια μπορεί να μην σας φαίνεται και τόσο ελκυστική!
Ωστόσο όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Νικόλαος Μαντίκας, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνει ότι μπορείτε να θεραπεύσετε ή ακόμη και να αποτρέψετε ορισμένες ασθένειες χάρη σε τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν ορισμένα είδη ζωντανών βακτηρίων.
Σύμφωνα με πρόσφατο ορισμό του FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization), τα προβιοτικά (από pro και biota, που σημαίνει "για τη ζωή") είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί» που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν «πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον ίδιο τον άνθρωπο!
Αυτοί οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας πολλών Ευρωπαίων!
Τα προβιοτικά συστατικά εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό.
Για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, οι επιστήμονες θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις :
• Να έχει θετική επίδραση στην υγεία
• Το βακτήριο να είναι παρόν με τη μορφή ζωντανών κυττάρων σε μεγάλες ποσότητες στο προϊόν
• Να παραμένει ζωντανό μέχρι την ημερομηνία λήξης του προϊόντος στο οποίο βρίσκεται.
Όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, υπάρχουν πλέον αρκετά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή ως μέσο για την παραγωγή οφέλους για την υγεία. Τα καλύτερα τεκμηριωμένα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτίωση σε ανθρώπους που έχουν εντερικές διαταραχές (δυσφορίες, φουσκώματα), βελτίωση στην αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά και γενικότερα βελτίωση στην αντιμετώπιση της μολυσματικής διάρροιας. Ακόμα, πλήθος δεδομένων δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν (και) στην υποχώρηση της δυσκοιλιότητας.
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων «προσπαθεί» να εμπλουτίσει με προβιοτικά διάφορες κατηγορίες προιόντων (όπως την σοκολάτα) ώστε να αυξηθεί η συμμόρφωση των καταναλωτών χάρη στην βελτιωμένη γεύση τους. Ακόμη τα προβιοτικά, μπορούμε να τα βρούμε σε σκόνη (κυρίως για παιδιά και ανθρώπους που δεν μπορούν να καταπιούν κάψουλες), σε υγρή μορφή (έχουν όμως μικρό χρόνο ζωής) και σε κάψουλες (προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιεχόμενο σε αυτές προβιοτικό).
Βάσει των ανωτέρω δεδομένων, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως τα προβιοτικά θα είναι από τους ισχυρότερους «διατροφικούς» πρωταγωνιστές της ερχόμενης δεκαετίας!
* Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος του Health and Care Professions Council της Μ.Βρετανίας