H λέξη tattoo (τατουάζ) προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau»,

που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι». Τα τατουάζ συνυπάρχουν με τον άνθρωπο περίπου από το 6000 π.Χ. ως μορφή έκφρασης και για να σηματοδοτήσoυν την ένταξη του κατόχου τους σε ομάδες.

Ο πρώτος άνθρωπος που ξέρουμε ότι είχε τατουάζ είναι ο «Otzi, ο άνθρωπος πάγος». Το 1991 βρέθηκε η σορός ενός κατεψυγμένου σώματος σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Otz των Άλπεων. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ, απλές τελείες και γραμμές στη σπονδυλική στήλη,

ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές στους αστραγάλους. Υπολογίζεται ότι έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. Άγνωστο μέχρι σήμερα, τι συμβόλιζαν για τον κάτοχό τους. Οι τεχνικές δημιουργίας τατουάζ διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την εποχή τους. Από τα απόμακρα βουνά του Αλτάι της Δυτικής και Νότιας Σιβηρίας όπου κατοικούσαν οι Σκύθες έως το Περού,η ιστορία μας δείχνει ότι ήταν συνοδοιπόρος του ανθρώπου από πολύ παλιά.

Πλέον έχει γίνει άλλη μια μόδα των καιρών αλλά δεν ξεκίνησε έτσι. Τα στερεότυπα κυριαρχούσαν και για αρκετό καιρό στον «σύγχρονο» δυτικό κόσμο τα τατουάζ κοσμούσαν τα σώματα ναυτών και εγκληματιών. Φτιαγμένα στα πλοία τους ή σε μακρινά λιμάνια της Ανατολής για τους ναύτες ή μέσα στα κελιά των φυλακών για τους εγκληματίες, όπου εξιστορούσαν τι είχαν κάνει, από πού κατάγονταν, πόσα χρόνια είχαν περάσει έγκλειστοι, ακόμα και πόσους είχαν στείλει 2 μέτρα κάτω από τη γη. Το τατουάζ άρχισε να κερδίζει σε δημοτικότητα περίπου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.Και αυτό το οφείλει στα περιοδεύοντα τσίρκο.

Για τους ναύτες, τουλάχιστον του βρετανικού ναυτικού, τα τατουάζ έγιναν παράδοση μετά την επιστροφή του κάπτεν Κουκ (Captain Cook) από το ταξίδι του στην Πολυνησία. Στα μέσα του 18ου αιώνα, τα περισσότερα βρετανικά λιμάνια είχαν τουλάχιστον έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ. Σε αντίθεση με τους Γάλλους ναυτικούς, που μετά από τη δημοσίευση μελέτης σχετικά με ιατρικές επιπλοκές του τατουάζ στην υγεία από τον Γάλλο στρατιωτικό χειρούργο Berchon Maurice, το ναυτικό και ο στρατός απαγόρευσαν διά ροπάλου τα τατουάζ στους στρατευμένους τους.

Αξίζει να πούμε ότι ο Samuel O'Reilly εφηύρε το ηλεκτρικό μηχανάκι τατουάζ το 1891, αν και βασίστηκε στον ηλεκτρικό στυλό του Thomas Edison.

πηγή:protagon.gr