Όταν, δε, είχαν το μεσημέρι και το βράδυ ένα ποτήρι νερό δίπλα στο πιάτο τους, έτρωγαν περισσότερα ωμά λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πιπεριές, απ' ό,τι όταν είχαν δίπλα τους ένα ποτήρι αναψυκτικό.
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα λαχανικά με το νερό; Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μπετίνα Κόρνγουελ, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να συσχετίζουν τα γλυκά, πλούσια σε θερμίδες εδέσματα όπως τα αναψυκτικά, με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, αλάτι ή/και ζάχαρη όπως τα πατατάκια και τα χάμπουργκερ.
«Οι γευστικές προτιμήσεις μας επηρεάζονται πολύ από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα», είπε. «Η συσχέτιση αυτή αρχίζει πολύ νωρίς στη ζωή, μέσω της έκθεσής μας στα γεύματα στο σπίτι, αλλά και από τους συνδυασμούς των τροφίμων που μας προσφέρονται όταν τρώμε εκτός σπιτιού».
Κατά την δρα Κόρνγουελ, η λύση για τα παιδιά που αποστρέφουν το πρόσωπό τους στη θέα μιας σαλάτας, είναι να φύγουν κατ' αρχήν τα αναψυκτικά από το οικογενειακό τραπέζι και να αντικατασταθούν με νερό.
Με αυτό τον τρόπο, τονίζει, μπορεί να αναχαιτιστεί και η αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού, η οποία πλέον έχει φτάσει σε ανθυγιεινά επίπεδα για επτά στα δέκα παιδιά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Appetite».
πηγή:tastyday.gr