Άνθρωποι και σοκολάτα: Μία ιστορία αγάπης 5.000 ετών
Σε αρχαιολογικό χώρο νοτίως του Ισημερινού, διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ίχνη κακάο σε παλιά κεραμικά ηλικίας σχεδόν 5.300 χρόνων
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, Ecology and Evolution επισημαίνει ότι η κατανάλωση του κακάο χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.
Η ιστορία αγάπης μεταξύ του ανθρώπου και της σοκολάτας δεν είναι πρόσφατη. Ήδη πιστευόταν ότι η καλλιέργεια και η προετοιμασία κόκκων κακάο έχει τις ρίζες της πριν από 3.900 χρόνια, στην κεντρική Αμερική, αλλά νέα μελέτη επανακαθορίζει την αρχή του ανθρώπινου πάθους για τη σοκολάτα.
Σε αρχαιολογικό χώρο νοτίως του Ισημερινού, διεθνής ομάδα ερευνητών --μεταξύ τους Γάλλοι-- ανακάλυψε ίχνη κακάο σε παλιά κεραμικά ηλικίας σχεδόν 5.300 χρόνων.
Μετά την ανάλυση περίπου 220 δειγμάτων κεραμικών, αποδείχτηκε ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών περιείχε κακάο: «σημαντική ποσότητα που αντανακλά μια τρέχουσα χρήση", εξηγεί η Κλερ Λανό, γενετίστρια του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας και Αγρονομικής Έρευνας για την Ανάπτυξη (Cirad) και μια από τους συντάκτες της μελέτης. "Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να είναι ο καρπός μιας ασήμαντης συγκομιδής μέσα στο δάσος!», δηλώνει η επιστήμονας, σύμφωνα με την οποία οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου πρέπει να καλλιεργούσαν το κακαόδεντρο.
Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Σάντα 'Ανα Φλορίντα όπου ήκμασε ο πολιτισμός των Mayo Chinchipe. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από τροπικό δάσος.