Πώς νιώθεις;
Υπάρχει μια πολύ ενοχλητική αντίληψη ότι είναι “λάθος” να νιώθουμε άσχημα μέσα στις γιορτές. Είναι αυτό το “χρονιάρες μέρες”, που θα ακούσουμε με το που χάσουμε για λίγα δευτερόλεπτα το χαμόγελό μας. Με το να κρατάμε μέσα μας αυτά τα συναισθήματα για να μην χαλάσουμε τις χρονιάρες μέρες των υπόλοιπων, απλά θα καταλήξουμε να νιώθουμε ακόμα πιο άσχημα. Αν δεν έχουμε όρεξη να χαμογελάσουμε, δεν θα χαμογελάσουμε. Αν έχουμε όρεξη να ρίξουμε κάτω το χριστουγεννιάτικο δέντρο ουρλιάζοντας… μπορούμε απλά να φύγουμε από το δωμάτιο.

Βγες έξω
Ακόμα κι αν θέλουμε να κλειδωθούμε στο σπίτι, θα ήταν καλύτερο να βγούμε. Η απομόνωση απλά θα κάνει τις σκέψεις κατάθλιψης πιο έντονες. Επιπλέον, το να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, να επικοινωνήσουμε – ακόμα και εντελώς επιφανειακά – και να προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε θα είναι σίγουρα καλύτερο από το να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις και την κακή διάθεσή μας. Όπως λέει ένα κοινό γνωμικό, “οι μέρες που δεν θέλεις να βγεις από το σπίτι, είναι οι μέρες που πρέπει να βγεις από το σπίτι”.

Μακριά από triggers
Εφόσον γνωρίζουμε ότι κάτι θα μας πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Για παράδειγμα, αν ξέρουμε από πριν ότι σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι θα υπάρχει εκείνη η συγκεκριμένη ξαδέρφη που πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν ελέγχουμε τίποτα στην ζωή μας (και ότι θα παραμείνουμε single για πάντα), μπορούμε να αρνηθούμε ευγενικά, και να κανονίσουμε να βρεθούμε με κάποιον φίλο που θα μας φτιάξει το κέφι.

Κάτι διαφορετικό
Το να κάνουμε κάτι διαφορετικό μπορεί πραγματικά να σώσει τις γιορτές μας, ειδικά αν έχουμε συσχετίσει ορισμένα πράγματα με άτομα που δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή μας, όπως τα χριστουγεννιάτικα ψώνια ή το στόλισμα του δέντρου. Συνεπώς, μια διαφορετική γιορτινή ρουτίνα μπορεί να είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να πετάξουμε από πάνω μας τα αρνητικά αισθήματα.

Των φρονίμων τα παιδιά…
Ο σωστός προγραμματισμός είναι το παν. Είναι πολύ καλή ιδέα να επικοινωνήσουμε από νωρίς με φίλους και συγγενείς, να ρωτήσουμε ποια είναι τα σχέδιά τους, και να δούμε αν “χωράμε” πουθενά. Πολλές φορές, όταν νιώθουμε μοναξιά, δεν μας περνάει από το μυαλό ότι τα κοντινά μας άτομα νοιάζονται για εμάς και θα ήταν πολύ χαρούμενα να περάσουν τις γιορτές μαζί μας. Εναλλακτικά, αν νιώθουμε άσχημα να εισχωρήσουμε στα πλάνα των άλλων, μπορούμε να καλέσουμε εμείς μερικούς από τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Παλιοί μου φίλοι…
Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη περίοδος από τις γιορτές για να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με άτομα που έχουμε χάσει επαφή τους τελευταίους μήνες – ή και χρόνια. Ειδικά μέσω του Facebook είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε ξανά σχέσεις με άτομα που έχουμε καιρό να μιλήσουμε, και ένα απλό “Καλά Χριστούγεννα” μπορεί να ξεκινήσει μια υπέροχη κουβέντα…

Κάνε το καλό
Είναι εύκολο να ανακαλύψουμε πού χρειάζονται εθελοντές. Κουζίνες ή συσσίτια, στήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη… Το να προσφέρουμε σε άλλους ανθρώπους είναι πάρα πολύ σημαντικό, και θα μας κάνει σίγουρα να νιώσουμε ότι συνεισφέρουμε.

πηγή:iatronet.gr