Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν και η μείωση και συχνά η απώλεια της ακοής αποτελεί μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, η ταυτοποίηση πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρησή της. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1991 έως 2009 και σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων ήταν η διαπίστωση ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια της ακοής στο διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, συγκριτικά με όσες έτρωγαν ψάρι σπανιότερα. Επιπλέον, όταν διερευνήθηκε ξεχωριστά η επίδραση της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών ψαριού, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όλα τα είδη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού, όπως ο τόνος, τα λευκά ψάρια ή τα οστρακοειδή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο απώλειας της ακοής στις γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διατροφή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω προβλήματος.

πηγή:tastyday.gr