Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Προέρχεται από την Ιταλία και συνήθως παρασκευάζεται από ιταλικό βουβάλι ή αγελαδινό γάλα.

Η μοτσαρέλα είναι χαμηλότερη σε νάτριο και θερμίδες από τα περισσότερα τυριά. Μία μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχει:

Θερμίδες: 85

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 6 γραμμάρια

Οι υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο

Νάτριο: 176 mg - 7% της ΣΗΠ

Ασβέστιο: 14% ΣΗΠ

Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum.

Τόσο μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους δείχνουν ότι αυτά τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των εντέρων, να προωθήσουν την ανοσία και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Μπλε τυρί

Το μπλε τυρί είναι φτιαγμένο από αγελάδα, κατσίκα ή πρόβειο γάλα που έχει σκληρυνθεί με καλλιέργειες από το Penicillium.

Το μπλε τυρί είναι πολύ θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από τα περισσότερα τυριά. 28 γραμμάρια μπλε τυρί πλήρους γάλακτος περιέχουν:

Θερμίδες: 100

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο

Νάτριο: 380 mg - 16% της ΕΑΚ

Ασβέστιο: 33% των ΕΑΚ

Δεδομένου ότι το μπλε τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία των οστών, η πρόσθεσή της στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα οστά.

Στην πραγματικότητα, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, γεγονός που προκαλεί αδυναμία και εύθραυστα οστά.

Φέτα

Η φέτα είναι ένα μαλακό, αλμυρό, λευκό τυρί και προέρχεται από τα μέρη μας. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Το πρόβειο γάλα δίνει στη φέτα μια αψιά και έντονη γεύση, ενώ η φέτα κατσίκας είναι ηπιότερη.

Δεδομένου ότι η φέτα είναι συσκευασμένη σε άλμη για να διατηρηθεί η φρεσκάδα, μπορεί να είναι υψηλή σε νάτριο. Ωστόσο, είναι συνήθως χαμηλότερη σε θερμίδες από τα περισσότερα τυριά.

28 γραμμάρια πλήρους λίπους φέτα παρέχουν:

Θερμίδες: 80

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο

Νάτριο: 370 mg - 16% της ΕΑΚ

Ασβέστιο: 10% της ΕΑΚ

Η φέτα, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συνδέεται με μειωμένο σωματικό λίπος.

Μια μελέτη σε 40 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων ημερησίως ενός συμπληρώματος CLA για 6 μήνες μειώνει σημαντικά το σωματικό λίπος και εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Cottage Cheese

Το τυρί Cottage είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί και θεωρείται ότι προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι πολύ υψηλότερο σε πρωτεΐνες από άλλα τυριά. Μια μερίδα 1/2-φλυτζανιών (110-γραμμάρια) πλήρους γάλακτος παρέχει:

Θερμίδες: 120

Πρωτεΐνη: 12 γραμμάρια

Λίπος: 7 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Νάτριο: 500 mg - 21% της ΕΑΚ

Ασβέστιο: 10% της ΕΑΚ

Δεδομένου ότι το τυρί cottage είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλά σε θερμίδες, συνιστάται συχνά για την απώλεια βάρους.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το τυρί cottage μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της πληρότητας και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

πηγή:iatronet.gr