Δείτε γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε αυτόματα τι θέλετε να φάτε
Η επιλογή ανάμεσα σε ένα λαχανικό ή ένα κομμάτι σοκολάτας είναι ζήτημα χιλιοστών του δευτερολέπτου για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) «χαρτογράφησε» πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει την επιλογή ανάμεσα σε ένα υγιεινό και ένα ανθυγιεινό τρόφιμο.
«Συνήθως, όταν πρόκειται για φαγητό, το άτομο πριν αποφασίσει λαμβάνει υπόψη του τη γεύση και την επίπτωση που έχει στην υγεία του η επιλογή του. Εμείς θέλαμε να δούμε σε ποιο χρονικό σημείο η γεύση των τροφίμων αρχίζει να ενσωματώνεται στη διαδικασία της επιλογής και σε ποιο ενσωματώνεται ο παράγοντας ‘υγεία’», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Νικολετ Σαλιβαν.
Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι, οι άνθρωποι γνωρίζουν ποια τρόφιμα έχουν ωραία γεύση και ποια όχι, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η γεύση είναι ο πρώτος παράγοντας βάσει του οποίου διακρίνονται τα τρόφιμα όταν κάποιος πρέπει να διαλέξει, ενώ η υγεία έρχεται δεύτερη, και ενδεχομένως τρίτη όταν πρόκειται για άτομα με μικρότερο αυτό-έλεγχο.
Για να επαληθεύσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από 28 φοιτητές που είχαν μείνει νηστικοί τέσσερις ώρες, να αξιολογήσουν 160 τρόφιμα σε μια κλίμακα από το -2 έως το 2. Τα τρόφιμα κρίθηκαν ανάλογα με την επίδρασή τους στην υγεία, τη γεύση και πόσο πίστευαν οι φοιτητές ότι τα απολάμβαναν εάν τα έτρωγαν. Στη συνέχεια, έδειξαν τα ίδια τρόφιμα σε 280 τυχαία ζευγάρια και τους ζήτησαν να επιλέξουν το αγαπημένου τους και να το δηλώσουν κλικάρωντας το με το «ποντίκι» του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Οι κινήσεις του «ποντικιού» χρησιμοποιήθηκαν για αναλύσουν οι επιστήμονες την διαδικασία λήψης της απόφασης και για να διακρίνουν αν για παράδειγμα, ο συμμετέχων είχε δελεαστεί να επιλέξει πίτσα αντί για αρακά, αλλά τελικά επέλεξε τον τελευταίο πιθανόν για λόγους υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, βάσει των κινήσεων του «ποντικιού» η γεύση προηγούνταν κατά 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την υγεία, στις επιλογές των εθελοντών, ενώ το 32% των ατόμων δεν έλαβε υπόψη καθόλου τον παράγοντα ‘υγεία’.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες σύμφωνα με τον αυτό-έλεγχο που είχαν ως προς τη διατροφικές επιλογές τους. Εκείνοι με τον λιγότερο αυτό-έλεγχο, ελάμβαναν την υγεία υπόψη τους όταν διάλεγαν τρόφιμα 323 χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα από αυτούς με τον μεγαλύτερο αυτό-έλεγχο. Αυτό σήμαινε ότι, όσο νωρίτερα λαμβάνει κάποιος υπόψη του την υγεία, τόσο περισσότερο αυτό-έλεγχο επιδεικνύει.
Η Σάλιβαν υποστηρίζει λοιπόν ότι καλό είναι να περιμένουμε λιγάκι πριν κάνουμε την τελική επιλογή μας, αφού σύμφωνα με τη μελέτη η γρήγορη απόφαση σημαίνει και μικρότερο αυτό-έλεγχο ειδικά σε άτομα με επιρρέπεια στην ανθυγιεινή διατροφή.
πηγή:tastyday.gr