H Mεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες «καλής» ζωής μετά τα 70
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μεσήλικες γυναίκες που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή ή παρόμοια με αυτή διατροφή μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να αποφύγουν τη σωματική ή νοητική αναπηρία και χρόνιες ασθένειες σε μεγαλύτερη ηλικία
Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham andWomen’s, την Ιατρική Σχολή του Harvard και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard υποστηρίζουν ότι «παρόλο που η διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο ρόλος της διατροφής στη συνολική υγιή γήρανση δεν έχει μελετηθεί επαρκώς». Για να προσδιορίσουν πώς η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει τη γήρανση, οι ερευνητές ανέλυσαν 10.670 γυναίκες με στοιχεία από τη μεγάλη μελέτη “Nurses’ Health Study”. Οι γυναίκες απάντησαν σε ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο μεταξύ 1984 και 1986. Στο χρονικό σημείο που συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο, όλες οι γυναίκες ήταν ηλικίας λίγο πρίν ή λίγο μετά τα 60 έτη. Το ερωτηματολόγιο ζήτησε από κάθε συμμετέχοντα πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, καταναλώνει συγκεκριμένη μερίδα ορισμένων τροφίμων. Περίπου 15 χρόνια αργότερα, οι ίδιες γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες, που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ή μια παρόμοια δίαιτα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζουν πέρα από την ηλικία των 70 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Αυτοί οι «υγιείς μεσήλικες» βρέθηκαν επίσης να είναι απαλλαγμένοι από 11 χρόνια νοσήματα που μετρήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Πάρκινσον. Επιπλέον, δεν εμφανίζουν φυσικές αναπηρίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις εξασθένισης της γνωσιακής λειτουργίας και δεν υπάρχουν ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Συνολικά, οι «υγιείς μεσήλικες» καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών ή μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και έπιναν λιγότερο αλκοόλ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και η γενική τους υγεία. Συγκεκριμένα, δηλώνουν τα εξής: «Βρήκαμε ότι η μεγαλύτερη ποιότητα της διατροφής κατά τη μέση ηλικία σχετίστηκε έντονα με αυξημένες πιθανότητες καλής υγείας και ευημερίας μεταξύ των ατόμων που επιβιώνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιεινής διατροφής. Η διατήρηση φυσικής, γνωσιακής και ψυχικής υγείας με τη γήρανση μπορεί να παρέχει ένα πιο ισχυρό κίνητρο για διαιτητική αλλαγή από την απλή παράταση της ζωής ή την αποφυγή κάθε μεμονωμένης χρόνιας πάθησης».
πηγή:tastyday.gr